Enligt Jonas Chongera (SD) fick han höra förolämpningen från partikollegan Lars Asplund sju gånger under samma kväll. Foto: SVT

SD-politiker i Munkfors avgår efter uppgifter om rasistiska uttalanden

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas kommunfullmäktigeledamot Lars Asplund i Munkfors lämnar sitt politiska uppdrag med omedelbar verkan.

Hans parti har uppmanat honom att avgå efter uppgifter om att han rasistiskt förolämpat en partikamrat.

– Han kallade mig för din jävla neger, säger Jonas Chongera, ledamot i kommunfullmäktige och ordförande för partiet i Forshaga.

Enligt Chongera ska Lars Asplund ha uttryckt samma sak sju gånger samma kväll.

– Det var väldigt obehagligt. Speciellt när det är en partikamrat som sitter i kommunfullmäktige som säger det. Det är svårt att uttrycka i ord vad jag känner.

Har bett om ursäkt

Lars Asplund säger till SVT att han inte kommer ihåg händelsen. Men han säger också att han bett Chongera om ursäkt.

– Om jag sagt något är det utagerat. Om jag varit dum ber jag om ursäkt, säger Asplund och tillägger att Jonas Chongera då godtog ursäkten.

Det var på en grillfest efter ett partimöte där SD-politiker från Munkfors och Forshaga träffades som Asplund vid upprepade tillfällen ska ha sagt ”hörrudu din jävla neger” till  Jonas Chongera.

Avgår efter att SVT granskat

Grillfesten var den 11 augusti, men det var först nu i veckan när SVT börjar ställa frågor om händelsen, som Sverigedemokraterna uppmanade Lars Asplund att lämna sina uppdrag.

Igår lämnade han in begäran om entledigande från uppdraget i kommunfullmäktige.

Partiets distriktsordförande Runar Filper säger att han inte kände till händelsen förrän i januari i år.

– Jag har inte fått någonting om det här. Jag har gått igenom sms, facebook och mail, ingenting, säger han.

Så du har inte känt till någonting om det här förrän i januari, är det så?

– Inte på det viset, jag har sagt att allt som ska avhandlas måste vara i konkretiserad form.

”Chockerande”

9 januari kom det in som ärende och 21 januari hade vi ett styrelsemöte där vi tog upp saken och beslutade att det skulle gå upp till riks medlemsutskott för det är de som avgör personfrågor, säger han.

Men här går uppgifterna isär. Enligt Jonas Chongera informerades Runar Filper om vad som inträffat redan på sensommaren.

Att ingenting skett förrän nu anser han är svagt.

– Skandal rent ut sagt. Chockerande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.