Han laddar för VM i Rubiks kub

Mattias Uvesten från Ölme utanför Kristinehamn är bland de snabbaste i landet på att lösa Rubiks kub. Nu ligger han i hårdträning inför VM i Paris.

Det smattrar om kuben när Mattias snurrar och vrider den mellan sina fingrar. Det går så fort att det är svårt att hinna se vad som händer.

– Först gäller det att lösa den. Sen gäller det att lösa den fort. Då handlar det om att få ett flyt. Det är inte så svårt att vrida den fort men det är svårt att vrida den fort och vara effektiv samtidigt, säger han.

SE MER: Lär dig lösa Rubiks kub

Vad är det som gör att du är så bra på det här?

– Jag vet inte. Någon form av talang och så är det ju träning också. Jag har ju hållit på ett tag.

Har tränat i fem år

Mattias är 16 år och har tränat på att lösa Rubiks kub i fem. Han har haft sex svenska rekord och två har han fortfarande. Kuberna finns i flera olika storlekar, former och svårighetsgrad. Hans tävlingsrekord på en standard kub är 7,18  sekunder men han har klarat 5,08 sekunder på träning. Inte så långt från världsrekordet på 4,73 sekunder.

Siktar på VM-medalj

Som bäst har Mattias varit rankad sexa i världen. I juli är det VM i Paris. Där ställs Mattias mot närmare 1000 andra tävlande från hela världen.

– Jag tror det kommer att gå jättebra. Jag är laddad. 

Vad tror du om dina chanser?

Det beror på vilken gren man siktar på men jag siktar på att komma hem med minst en medalj.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer