Åklagaren Linda Karlsson inför den andra rättegångsdagen. Foto: Ulrica Olsson/SVT

Han misstänks ha förvarat sin döda sambo i en frysbox i Värmland – SVT rapporterar direkt från rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Frysboxfallet – direktrapportering

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

En död kvinna hittades i en frysbox i en bostad i Årjäng den 16 mars. Några dagar senare häktades en man på sannolika skäl misstänkt för brott mot griftefriden samt grovt gravfridsbrott. Förundersökningen omfattar också misstanke om mord, en misstanke som senare lades ner. Mannen erkände till en början att han förvarat kvinnan där, men nekade senare till alla anklagelser. SVT Nyheter rapporterar direkt från rättegången.

Lars Holmgård, lagman i Värmlands tingsrätt hoppas att förhandlingen kan fortsätta i augusti.

Tingsrätten beslutar att det rättsliga rådet ska göra ett yttrande om den rättspsykiatriska utredningen. Den åtalade mannen ska vara fortsatt häktad. Huvudförhandlingen kommer fortsätta när rättsliga rådet har gett sitt yttrande.

Nu ska rätten meddela sitt beslut om de anser att den åtalade mannen ska fortsätta vara häktad bland annat.

Advokaten yrkar på att hans klient ska frikännas och försättas på fri fot..

Advokat Stefan Liliebäck håller nu sin slutplädering. Hans klient har nekat till alla åtalspunkter. Liliebäck menar att det inte har funnits något uppsåt och att handlingarna har skett i stunden. Han menar att förvarandet av kvinnan i frysen inte är ett brott. Han säger också att brottet borde vara preskriberat eftersom han anser att man ska räkna ifrån då brottet först begicks. Åklagaren menade tidigare att preskriptionstiden borde räknas från när polisen hittade kvinnan i frysen.

Målsägandebiträdet som företräder den döda kvinnans anhöriga anser att åklagaren kunnat styrka anklagelserna utom rimligt tvivel och att mannen ska dömas till fängelse.

Åklagaren yrkar på ett fängelsestraff på ”inte mindre än fyra år”.

Åklagaren håller sin slutplädering och hävdar bland annat att den handling den åtalade gjort har skett på ”ett särskilt kränkande sätt” något som förstärkts av att den åtalade använt frysen till att förvara matvaror i under samma tid som kvinnans kropp låg i frysen.

Därmed är alla förhör över. Åklagare Linda Karlsson och advokat Stefan Liliebäck ska nu hålla sin slutpläderingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Frysboxfallet

Mer i ämnet