”Han saknar kontakt med verkligheten”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ekonomidoktorn Kjell A. Nordström kallat Värmland för skräpyta slår nu landshövdingen tillbaka.

– Jag vet egentligen inte om jag ska ta det han säger på allvar, säger Värmlands landshövding Kenneth Johansson.

Det var i samband med att ekonomie doktor Kjell A. Nordström talade om hur Sverige ser ut 2050 på Nordic Business Forum Sweden nyligen som han sa att befolkningen i allt högre grad kommer att söka sig till storstäder som Stockholm. Samtidigt kommer glesbygden att gå under rent ekonomiskt och kommer att förvandlas till ”skräpyta”.

Skräplän

– Det är till exempel Värmland och Gotland som är typiska fall av skräpyta. Där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd, sade Kjell A. Nordström enligt Veckans Affärer.

– Han saknar kontakt med verkligheten, säger Kenneth Johansson om uttalandena och poängterar att Värmland inte bara har ett universitet i Karlstad utan också en filial till Luleå tekniska högskola, nämligen Bergsskolan i Filipstad.

Enligt Kjell A. Nordström kommer 600 superstäder att stå för nästan all ekonomisk aktivitet om 30 år. Där kommer 80 procent av världens befolkning att bo och de kommer att producera upp till 95 procent av all BNP.

– Att ställa stad och land mot varandra är inte särskilt kompetent. Sverige har förvisso världens snabbaste urbaniseringstakt men för att få till stånd en bra utveckling måste hela landet bidra, säger landshövding Kenneth Johansson och tydliggör att han anser att den moderna landsbygden och de mindre orterna utanför Stockholm är en resurs.

– Vi har precis fått en investering i Gruvöns bruk på 5,7 miljarder kronor, vi har de gröna näringarna, besöksnäringarna och entreprenörskapet. Ge glesbygden lika förutsättningar, bredband och så vidare, så har vi goda möjligheter att utvecklas, anser landshövdingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräplän

Mer i ämnet