Henrik Landerholm blir generaldirektör för den nya myndigheten för psykologiskt försvar, som inleder sin verksamhet med säte i Karlstad nästa år. Foto: TT

Han ska leda det psykologiska försvaret från Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Landerholm blir generaldirektör för den nya Myndigheten för psykologiskt försvar, som inleder sin verksamhet med säte i Karlstad nästa år.

Henrik Landerholm är tidigare moderat riksdagsledamot, och har även varit rektor för Försvarshögskolan samt Sveriges ambassadör i Lettland och Förenade Arabemiraten.

Startar 1 januari 2022

Myndigheten för psykologiskt försvar ska inleda sin verksamhet den 1 januari nästa år. Inrättandet av den nya myndigheten var en del i januariöverenskommelsen och anledningen till att den införs är enligt regeringen ett försämrat säkerhetsläge.

Säte i Karlstad

Myndigheten ska bland annat ägna sig åt att ”möta otillbörlig informationspåverkan och annan spridning av vilseledande information riktad mot Sverige.” Den ska även stötta andra myndigheter och stärka befolkningens motståndskraft mot påverkansoperationer.

Myndigheten, som ska ha ungefär 45 anställda, kommer ha sitt säte i Karlstad, men en del av den ska även placeras i Solna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.