Foto: SVT

Han vill lagstifta mot högljudd musik i bilar

Publicerad

I en skriftlig fråga till inrikesminister Mikael Damberg (S) undrar den värmländske riksdagsledamoten Pål Jonsson (M) om regeringen är villig att se över lagstiftningen för att få stopp på störande musik från bilar i stadskärnorna nattetid.
– Jag vill att fordonets förare ska kunna hållas ansvariga och bötfällas på plats, säger Pål Jonnson (M).

Problemet med fordon som far runt i samhället och spelar hög musik nattetid är mest utbrett i det så kallade raggarbältet som löper genom Mellansverige och primärt omfattar Gävleborg, Dalarna och Värmland.

– Jag älskar raggarbältet, jag är uppvuxen där, men det betyder inte att det är ok att spela så hög musik att folk inte kan sova om nätterna. Det här är inte riktat mot motorintresset som sådant, säger Pål Jonsson (M).

”Värre än någonsin”

Enligt Pål Jonsson (M) är det ett 30-tal kommuner som återkommande upplever den här formen av störningar.

– Kommunpoliser har berättat att det i år har varit värre än någonsin som en följd av det magra nöjesutbudet, säger Pål Jonsson (M).

Nu vill Pål Jonsson (M) att regeringen ser över lagstiftningen för att göra det möjligt att hålla fordonens förare ansvariga för störningarna och bötfälla dem på plats.

– Jag vill se en översyn av trafikfördningens paragraf sex och få till stånd ett tydligare föraransvar i den här frågan, säger han.

”Behöver hända någonting”

Pål Jonsson har tidigare lyft frågan i ett samtal med inrikesministern men nu formaliserar han alltså kravet.

– Damberg har inte ställt sig avvisande men nu behöver det hända någonting, säger Pål Jonsson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer