Förhoppningen är att boken ska hjälpa till att göra idrotten mer jämställd Foto: SVT

Handbok ska göra värmlandsidrotten ”schystare”

Publicerad

På torsdagen lämnade Region Värmland över handboken ”Schyst idrott” till Värmlandsidrotten. Förhoppningen är att den ska göra idrotten mer jämställd.

– Det har varit en stor förväntan på att den ska komma, säger Marianne Nilsson, jämställdhetsutvecklare på Region Värmland.

Region Värmland har arbetat fram ”Schyst idrott” som handlar om hur man kan arbeta med kommunikation inom idrotten för att fler ska känna sig inkluderade.

– Vi jobbar med jämställdhetsfrågor och vi vill så klart nå ut till så många som möjligt, säger Marianne Nilsson och fortsätter:

– Många människor är inblandade i idrottsrörelsen och där formas normer och värderingar som man sedan tar med sig hem och till arbetsplatsen.

Vill bli bättre på att kommunicera

Värmlandsidrotten tog emot boken och tanken är att de nu ska använda den i sina utbildningar. I första hand ska boken vara ett stöd för ledare i deras arbete.

– I arbetet med att ta fram den har vi haft två workshops med Värmlandsidrotten där ungefär 100 personer från 30 olika föreningar medverkat, säger Marianne Nilsson.

– Syftet med det är ju att vi har sett ett minskat antal aktiva och ska vi öka och bli fler måste vi titta på hur vi ska bli jämställda och hur vi kan kommunicera på ett schyst sätt, säger Tomas Sundenhammar, verksamhetsledare Värmlandsidrotten.

Övningar för ledarna

Boken innehåller bland annat ett avsnitt om omklädningsrum, ett om domare och ett sociala medier. Det finns övningar som ledare och styrelsemedlemmar ska använda sig av.

– Det är inget pekfingerdokument utan det är ett enkelt sätt att rikta fokus mot den här typen av frågor, säger Tomas Sundenhammar.

”Schyst idrott” kommer även att presenteras för Riksidrottsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.