Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norrmännen är tillbaka i de svenska gränsbutikerna igen. Samtidigt dalar handeln på det norska Vinmonopolet. Hör handlare på båda sidor gränsen i klippet. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Gränshandeln går uppåt i Sverige – men nedåt i Norge

Publicerad

Efter de senaste två årens katastrofsiffror är det uppåt för gränshandeln igen – i alla fall på den svenska sidan.

– Norrmännen har kommit tillbaka mycket snabbare än vi vågat hoppas, säger Tobias Lindh, marknadschef på en av de stora livsmedelsbutikerna i Charlottenberg.

Påskhandeln är en av årets stora höjdpunkter för gränshandeln. För första gången på två år fylls nu hyllorna med norska favoriter som fläskkött, läsk och massor av godis.

– Det är mycket av allt, konstaterar kassörskan Birgitta Mård med ett leende.

Gränsstängningen under pandemin har varit en mardröm både för butiksägare och anställda i gränsbutikerna. Omsättningen har sjunkit med upp till 95 procent under de perioder då restriktionerna varit som allra tuffast, enligt siffror från den norska Statistiska centralbyrån.

Tredubblad alkoholförsäljning

På den norska sidan har situationen varit den motsatta. När gränsen stängde tredubblades till exempel försäljningen på Vinmonopolet i Kongsvinger över en natt.

– Det var roligt med den explosiva ökningen, även om vi kände med våra svenska kollegor, säger butikschefen Monica Sörpeböl.

Nu är läget ett helt annat. Försäljningen har gått från toppar på upp till 16 000 sålda liter i veckan till runt 4 000 liter de senaste veckorna.

Se mer om läget i gränsbutikerna på båda sidor Norgegränsen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer