Handlaren Stefan Källvik tänker bjuda på julbord i butiken för ensamma på julafton. Foto: Privat

Handlaren Stefan bjuder ensamma på julbord

Uppdaterad
Publicerad
För att ingen ska behöva sitt ensam på julaftonen i Säffle, bjuder handlaren Stefan Källvik på julbord och julklapp. I butiken.
– Jag vet att det är många som far väldigt illa och sitter ensamma under jul. Det är en liten insats som ger mycket, säger Stefan Källvik.

För tredje året i rad dukas det upp långbord i Ica-butiken i Säffle. Vita dukar, levande ljus, blommor och julbuffé. Nu börjar man få rutin på det hela och mellan 50 och 60 gäster väntas komma.

– Vi har en liten glöggstation med välkomstdryck och sen långbord längre in i butiken. Det kommer även en trubadur som underhåller.

”Ger mycket”

Maten är gratis liksom julklappen. Hela Stefans familj är engagerad några timmar under julaftonen.

– Vad skulle vi göra annars under den tiden, det är en sådan liten insats men som ger så mycket.

Mix av människor

Han började när personalen vid Lindbackens äldreboende inte längre hade möjlighet att hämta ensamma gamla och ta dem till äldreboendets julbord. Och reaktionerna bland matgästerna i butiken är positiva.

– Det är så fantastiskt uppskattat, vi får en gemenskap och sådan värme.

Det är människor i alla åldrar som besöker julbordet under några timmar.

– Det är en härlig mix av människor, många som är utslagna ur samhället dyker upp. Kan jag göra en enda lycklig, så räcker det för mig, säger Stefan Källvik.

”Helst skulle ingen behöva komma”

Att sitta och äta bland handlande kunder är enligt Stefan Källvik inget problem alls. Tempot i butiken är lugnt, de flesta kunder som faktiskt handlar köper bara några enstaka saker.

– Det är inget spring i butiken, det är en av våra lugnaste dagar på året. Det är perfekt.

Hur länge han och familjen kommer fortsätta bjuda ensamma på julbord på julaftonen, det vet han inte.

– Vi fortsätter så länge det behövs. Helst skulle vi vilja att ingen kom, det skulle ju betyda att alla hade det bra, säger Stefan Källvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer