Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hanna Wirdegård berätta om sina erfarenheter av att ha levt med ätstörningar ända sedan hon var tolv år. Foto: Ulrica Olsson/SVT

Hanna i Karlstad lever med en ätstörning – skrev bok om sin kamp

Publicerad

Hanna Wirdegård var 12 år när hon fick diagnosen anorexi – en sjukdom hon levde med hela sin tonårsperiod. Efter flera år med många sjukhusbesök övergick till det till bulimi. Nu i vuxen ålder delar Hanna sin historia i självbiografin ”Varför blir jag aldrig fri?”

– Är man inte själsligt frisk så är det väldigt svårt att balansera det, säger Hanna Wirdegård och konstaterar att hon hela tiden haft god sjukdomsinsikt men att hon hela tiden gjorde allt och lite därtill för att vara riktigt mager.

För Hanna var aldrig problemet att hon inte visst hur stor en portion ska vara, eller att hon inte förstod vad man borde göra.

– Men det är något väldigt starkt som håller en tillbaka, säger hon och berättar att det för henne varit viktigt att hitta kärnan till sitt självskadebeteende för att sedan därifrån försöka läka.

Valde att dela sin historia

För några år sedan fick hon nog av tystnaden och valde att dela sin historia i självbiografin ”Varför blir jag aldrig fri?”

Hanna fick hela tiden höra att alla kan bli friska, så hon kände sig ensam i det faktum att hon inte blev frisk, trots att åren gick.

– Jag hade levt med ätstörningar i hela mitt vuxna liv och har många gånger frågat mig om jag är den enda 40-åriga trebarnsmamman som lever med bulimi. Så tänkte jag att jag skulle skriva en bok när jag blev frisk, men jag blev aldrig frisk. Till sist bestämde jag mig för att bryta tystnaden och skriva boken ändå.

Anorexi anses vara ”finast”

Enligt Hanna finns det hierarkier i ätstörningarnas värld, där anorexi anses vara ”finast”.

– Jag tror att de flesta bulimiker känner sig som misslyckade anorektiker. Ingen önskar ett liv där man pendlar mellan hetsätning och svält. Bulimi är bara skam, särskilt som vuxen.

Hanna säger att hon fortfarande inte är fri från sjukdomen, även om bakslagen kommer allt mer sällan.

– Jag är inte helt frisk, men jag är äntligen fri från skammen, säger hon.

ÄTSTÖRNINGAR OCH HJÄLP – HIT KAN DU VÄNDA DIG

  • Ideella föreningen Shedo en förening som stödjer dig som har ätstörningar eller självskadebeteende. Kontakta Shedo på en särskild jourmejl eller chatt. De som svarar har egna erfarenheter av ätstörningar eller självskadebeteende, men mår bra i dag.
  • Frisk & fri Riksföreningen mot ätstörningar – du som är närstående till någon som har en ätstörning kan kontakta Frisk och fri. Föreningen drivs av personer med egen erfarenhet. Det finns flera lokala avdelningar runt om i landet. Du kan nå dem via chatt, mejl eller telefon.
  • Ätstörningslinjen 020-20 80 18
  • Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.