Lennart Björks upprörs över kommunens höjning av avgiften för hemsjukvård. Foto: Privat

Hans dotter drabbas av chockhöjningen för hemsjukvård

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun har bestämt sig för att chockhöja avgiften för hemsjukvård i kommunen. Nu protesterar FUB i Värmland, intresseorganisationen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning.

Lennart Björks dotter Elisabet är gravt funktionshindrad och synskadad och bor på en gruppbostad i Karlstad. Både morgon och kväll får hon hjälp av sjukvårdspersonal med att ta medicin för att lederna ska slappna av. För en tid sedan damp ett beslut från Karlstads kommun ner i brevlådan hemma hos Lennart Björk, som är god man till Elisabet. Hon har LSS-stöd, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, och har tidigare fått hjälpen med medicinerna som kostnadsfri egenvård. Men nu är den tiden förbi. Enligt beslutet ska Elisabet betala 190 kronor om dagen för hemsjukvården upp till maxtaxan 1991 kronor i månaden. Det blir 23 892 kronor per år.

– Är man gammal och drabbas av det här, då har man förhoppningsvis kunnat bygga upp sin ekonomi till en god pension, men de utvecklingsstörda har ingen chans att göra det. Det de har sparat ska inte behöva användas för att betala de här kostnaderna, säger Lennart Björk.

– Det är helt oförsvarligt att kommunen gör på det här sättet. Det är många som har haft den här insatsen tidigare och så helt plötsligt bestämmer kommunen att brukarna ska betala för sjukvården. Man ska inte behöva betala för sitt funktionshinder, säger han.

Vill ha en enhetlig taxa

Vård- och omsorgsnämndens förste vice ordförande, Ingela Wretling (S), berättar att syftet med de förändrade avgifterna är att få en mer enhetlig taxa för de olika insatserna i kommunen. Den som hade hälso- och sjukvårdsinsats i hemmet tidigare betalade bara 120 kronor i månaden, medan de flesta betalade maxbeloppet 1772 kronor i månaden för hemtjänst.

– Vi kände att det var svårt att motivera en så låg avgift för hälso- och sjukvårdsinsatser kontra hemtjänst och såg en poäng i att det var lika.

Varför höjde ni avgiften så mycket på en och samma gång?

– Det blir så när avgiften har legat still länge, den har inte setts över sedan 2002. Det var inte relevant med en så extremt låg avgift idag, så vi försökte hitta en avgift som var mer enhetlig, säger Ingela Wretling (S).

Tycker du att det är rimligt att avgiften höjs från 1440 kronor till 23 892 kronor per år?

– Jag tycker att det är rimligt med samma avgift för båda tjänsterna.

Men hur resonerade ni i nämnden kring den enorma höjningen?

– Vi såg en logik i att det är samma avgift.

”Många med dålig ekonomi drabbas”

Men Lennart Björk nöjer sig inte med det. Han är upprörd över beslutet å sin dotter Elisabets vägnar och förstår inte varför kommunen var tvungen att ta i så mycket. Han menar att det är många med LSS-stöd som har katastrofalt dålig ekonomi, och som drabbas hårt av de nya avgifterna.

– De har inte förstått vad det här beslutet innebär för den enskilde, säger han.

– I så fall får man titta på det om det får så orimliga konsekvenser. Men det är svårt att kommentera ett enskilt ärende på det här sättet. Min bild är att man är skyddad genom både förbehållsbelopp och maxtaxa, säger Ingela Wretling (S), vård- och omsorgsnämndens förste vice ordförande i Karlstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.