Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mamma grät när jag skickade en bild på mig sminkad som hundraåring” – se Christer Nerfont förvandlas från 50-åring till Hundraåringen på Wermland Opera. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Här åldras Christer Nerfont 50 år på en timme – för att bli Hundraåringen på Wermland Opera

Publicerad

På årets sista dag kliver Hundraåringen av scenen på Wermland Opera efter drygt femtio föreställningar. Inför varje föreställning har Christer Nerfont gått in i sminket på operan som en helt vanlig femtioårig man och kommit ut som hundraårige Allan Karlsson.

– Det är en stor fysisk omställning och där spelar masken en viktig roll, säger Christer Nerfont.

Musikalen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann är en fartfylld och skruvad historia om Allan Karlsson som är på rymmen från sitt hundraårskalas.

Musikalversionen av Jonas Jonassons boksuccé har tre upphovsmän Markus Virta, Johan Hwatz och Pierre Oxenryd. I september hade den världspremiär på Wermland Operas stora scen.

Arbetet med masken

Ett par timmar före ridån går upp har Christer Nerfont sin tid i sminkstolen hos maskören. Den yngre versionen av Allan Karlsson, spelad av Gustav Gälsing lämnar stolen och det blir Christers tur.

Men arbetet med masken påbörjades redan under våren av Robin Karlsson, mask- och perukdesigner.

– Ser man på bilder från de första sminkningarna så ser det helt annorlunda ut. Den känns trovärdigare nu, säger Christer Nerfont.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.