Foto: TT

Här är jobben i Värmland

Publicerad

Det är fortfarande högtryck på den svenska arbetsmarknaden och är du civilingenjör, elektriker, förskollärare, it-specialist, kock, lärare eller sjuksköterska så har du stora chanser att få jobb i höst.

Det är svårt att få tag i personal inom både den privata- och offentliga sektorn. I Värmland finns det goda chanser att få jobb inom nästan hälften av alla yrken, det visar nya prognoser från Arbetsförmedlingen.

Nära 200 yrken ingår i rapporten och hetast i Värmland är civilingenjörsyrken, elektriker, förskolläraere, it-specialister, kockar och lärare. Även psykologer, specialistsjuksköterskor, studie- och yrkesvägledare samt vvs-montörer är hett eftertraktade.

– Den som har har en gymnasial eller eftergymnasial utbildning har goda chanser till jobb på länets arbetsmarknad. De bästa möjligheterna har den som har fullföljt en gymnasieutbildning, gärna inom vård och omsorg, bygg- eller industritekniska programmet, säger Fredrik Mörtberg, analytiker i Värmland i ett pressmeddelande.

Det är dock svårare att hitta jobb som exempelvis kontorsassistent och sekreterare, vaktmästare, kassapersonal samt kafé- och konditoribiträde.

Svårt hitta rätt kompetens

Då det är svårt att hitta rätt kompetens och personal har flera arbetsgivare börjat tänka om, kraven på erfarenhet är inte lika hög.

– Många arbetsgivare vill förstärka och ladda inför hösten, så det här är en bra tid att söka eller byta jobb. Eftersom många arbetsgivare har svårt att hitta den kompetens som de söker behöver de tänka om. Våga ta kontakt och berätta vad du kan bidra med, säger Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Ellinor Wassberg i ett pressmeddelande.

Här är det extra stor chans att få jobb i Värmland. Yrken med stor brist på arbetskraft fram till och med våren 2019.

Civilingenjörsyrken

Elektriker

Förskollärare

IT-specialister

Kockar

Lärare

Psykologer

Specialistsjuksköterskor

Studie- och yrkesvägledare

VVS-montörer

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.