Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få ett smakprov på pjäsen Nattygsbordet och hör skådespelarna berätta om hur innehållet blir när en en dator styr i spelaren ovan. Foto: Dahlia Poignant Khafagi/SVT

Här är pjäsen som skrivits helt av artificiell intelligens

Uppdaterad
Publicerad

”Nattygsbordet” heter pjäsen som är helt och hållet skriven av en textrobot. Idag besökte den Karlstad.

– Enligt våra efterforskningar är den världens första av sitt slag, säger Dan Andersson, regissören bakom föreställningen.

Få ett smakprov på pjäsen och hör skådespelarna berätta om hur innehållet blir när en en dator styr i spelaren ovan.

Teatergruppen Revet ligger bakom produktionen och är nu ute på turné med Nattygsbordet.

Hela manuset är skrivet av en dator som läst innehållet på åtta miljoner hemsidor, och utifrån det lärt sig hitta mönster i hur människor uttrycker sig.

– Vi började med att skriva in två repliker från två chattrobotar som skrev med varandra. Därefter börjar datorn själv fylla på med nya karaktärer och scenanvisningar, säger Dan Andersson.

”Inte helt lätt att säga vad den handlar om”

Det är svårt att säga exakt vad pjäsen handlar om enligt teatergruppen. 

– Den har en väldigt bred handling och alla gör sin egen tolkning. Det är fint att få erbjuda en publik det – gör de en tolkning så är den rätt, säger Annelie Horakova Eriksson, skådespelerska och ljussättare i pjäsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.