Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i reservnoden och hör Jimmy Persson och Elin Bertilsson berätta om varför den är så viktig. Foto: Johan Hedlund/SVT

Här är reservsystemet som ska rädda värmländskt bredband vid kris

Uppdaterad
Publicerad

Människor blir allt mer beroende av bredband och vid ett krisläge skulle samhället påverkas stort om nätet fallerar.

Nu placerar Stadsnätsföreningen ut ett antal så kallade reservnoder i landet – och en av de första hamnar i Värmland.

– Vi har ett ansvar när det gäller civil beredskap, säger Jimmy Persson, utvecklings- och säkerhetschef på Stadsnätsföreningen.

Stadsnätsföreningen har fått i uppdrag av Post- och telestyrelsen samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att placera ut containerlösningarna på strategiska ställen i landet och Värmland blir bland de första att få en reservnod av de totalt nio som har tagits fram initialt.

Ska användas vid katastrofer

Anledningen är att städerna snabbt ska kunna upprätta ett fungerande bredband om det ordinarie nätet av någon anledning går ned, som vid en naturkatastrof, sabotage eller krig.

Den mobila reservenheten, som förvaras i två containrar, ska kunna vara igång inom några timmar och kommer att placeras på en hemlig plats i länet.

Följ med in i containern och se hur den ser ut i videon ovan.

Reservnoden

En nod utgör är en knutpunkt i ett fibernät. Om en central nod skulle slås ut genom till exempel brand eller sabotage ska noden snabbt kunna ersättas av en reservnod.

Reservnoden är uppbyggd i containrar (en större och en mindre) samt ett mobilt elverk till vardera container. Containrarna är mobila transporteras med lastbil till reservplats.

Källa: Stadsnätsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.