Häng med in i skogen och kolla in jättegranen Foto: SVT

Här är Sveriges högsta träd

Uppdaterad
Publicerad

Det är en mäktig syn där det står i skogen utanför Mölnbacka – Sveriges högsta träd.

– Det är en gran och den mäter 49,3 meter, säger Fredrik Reuter, som driver skogssajten Skogsforum.se och är den som mätt upp trädet.

Granen är ungefär 130 år gammal och volymmässigt lika stor som 20 normalstora avverkningsklara granar. Ändå är den inte tydligt utmärkande i skogen där den står – för här finns väldigt många väldigt höga träd.

Här växer det bra

I skogen kring Mölnbacka växer inte bara den högsta granen i Sverige utan även landet högsta tall och högsta klibbal. Här råder helt enkelt extremt gynnsamma förhållanden för skog.

– Det finns mycket hyperit i bergen. Det i kombination med terrängen och att det rinner mycket vatten, gör att det växer väldigt bra, säger Fredrik Reuter.

Granen fortsätter växa

Träden skyddas från vinden från sydväst av en hög bergskam och det har bildats en liten stig upp till de granen eftersom en hel del har velat se trädet sedan det korades till Sveriges högsta träd i höstas.  Men hur kan man egentligen veta att den är Sveriges högsta och hur mäter man ett träd?

Fredrik Reuter och Torbjörn Johnsen har tagit hjälp av data från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som har scannat all skogsmark i Sverige och märkt ut olika ”hot spot” där det finns väldigt höga träd. Sedan har man varit ute och mätt de högsta träden i områdena med lasermätare.

– Då mäter man avståndet till trädet och toppen och botten och då kan man få fram höjden med ganska bra precision, säger Torbjörn Johnsen.

Än har inte Mölnbackagranen slutat att växa. Man tror att den under året kommer spränga 50-metersvallen.

Hur hög kan den bli?

– Svår fråga, men vi tror att får den leva och växa här kan den bli upp emot 60 meter, säger Fredrik Reuter.

I Skogsforums tråd om Mölnbackagranen kan man läsa mer om trädet och hur det hittades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.