Här är världskändisarna med rötter i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Vad har filmkändisarna Julia Roberts och Scarlett Johansson gemensamt med månlandaren Buzz Aldrin? Jo, de kommer alla ursprungligen från Värmland. Det kan Värmlands släktforskarförening visa – och arkiven börjar bli allt mer välbesökta.

– Det är bara så himla roligt att upptäcka var en kommer från. Det är lite detektivarbete, säger Gunnar Jonsson, sekreterare i Värmlands släktforskarförening.

I klippet: så ser världskändisarnas Värmlandsanor ut.

Föreningen har en lista på sin hemsida där de redogör för välkända personers anor från Värmland. Under pandemin har de fått allt fler besök på hemsidan, men också medlemmar i sin facebook-grupp.

– Det är väl att folk sitter hemma. De har inte kunnat gå ut på krogen, men släktforska kan du göra över datorn.

Själv har han hittat fyra personer på listan som han är släkt med: Ulf Lundell, Stefan Löfven, Jan Danielsson och Inga Gill.

Var kommer viljan att släktforska från?

– Om en inte vet var en kommer ifrån så vet en inte vem en är själv, det kan ju vara något sånt. En behöver en rot att växa fast i: ”det här är jag och här kommer jag ifrån”, säger Gunnar Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.