Foto: SVT

Har du mus i ditt hus?

Uppdaterad
Publicerad

Villaägaren Magnus Skoglund i Karlstad såg något litet svart springa över golvet.

– Jag blev helt paff med förstod ju vad det måste vara, säger han.

Magnus Skoglund och hans sambo Louise bor på Norra Kroppkärr i Karlstad. De lade märke till muslortar vid ett öppet fönster för tre dagar sen.

– Jag satt uppe på kvällen då något litet svart sprang in, i en åtta. Sen googlade jag på ”möss” i två timmar, säger Magnus Skoglund.

”Ost är för amatörer”

Redan dagen därpå inhandlade han musfällor och riggade dem.

– Det ska inte vara ost, det använder bara amatörer har jag läst. Det ska vara sött, så vi köpte Nutella. Sen har vi gillrat fällan med smörgåsrån och aprikosmarmelad, så vi kan få dem, säger Magnus Skoglund.

Dem säger du, är det fler?

– Alla säger att finns det en, finns det fler. Man kan skoja om det, men det är olustigt. Men man vänjer sig nog snabbt, vänner på landet skrattar åt det, säger Magnus Skoglund.

Bara början

I Sverige finns det tre arter av möss. Husmusen bor gärna i väggar, på vinden eller under golvet i hus. Skogsmöss lever i huvudsak utomhus men söker sig in i bostäder på hösten. I Värmland är det framför allt skogsmössen som vi märker av.

– Det finns inte så mycket husmöss, det är mest skogsmöss som flyttar in, säger Per Samuelsson, skadedjurtekniker på Anticimex i Karlstad.

Villaägaren Magnus Skoglund är inte ensam om att ha fått in möss och det kommer bli fler som får påhälsning.

– Jag har fångat en mus hemma och det är en liten ökning av möss i länet. Om ett par veckor drar det igång ordentligt, säger Per Samuelsson.

Mössen frodas

Sommaren har enligt Samuelsson varit gynnsam för att mössen. Jämn temperatur, inte för mycket regn i deras bohålor och mycket frukt och bär.

– Det är väldigt sällan vi har lite att göra på hösten men ändå går det inte att säga om det blir mycket möss. Det går i vågor. Men förutsättningarna har varit bra för mössen.

Risker med möss

Möss kan ställa till med stora problem – om man har riktig otur. De gnager på det mesta och kan skapa kortslutningar i en fastighet om de ger sig på elledningar. Det kan i värsta fall leda till brand. Men det finns saker man som husägare kan göra redan nu, innan invasionen.

– Sätt ut fällor vid sopskåp, i garage och vid glipor. Använd musgift med omdöme, så inte framför allt hundar får i sig det, säger Per Samuelsson.

Katt hjälper – till viss del

Alla kattägare tror kanske att de går säkra men så behöver det inte vara.

– Både hund och katt avskräcker mössen och det brukar bli färre. Men visst kan möss gå in ändå. Det finns fräcka möss som springer och tar kattmat!, säger Per Samuelsson.

Bajsar, gnagar och äter

Möss kan också riva upp isoleringen och göra hål i väggar och gipsplattor. Dessutom lämnar de bajs efter sig på de flesta ställen. Gnagspår och muskiss kan förstöra mycket livsmedel och djuren äter gärna frukt, frön och gryn.

Så bekämpar du mössen

Det finns en hel del man själv kan göra för att försvåra för möss, enligt Anticimex.

– Sätt ut musfällor

– täta alla öppningar i fasaden som du hittar

– Klipp gräset kort lugnt huset

– Undvik klätterväxter mot fasaden

– mata helst inte fåglar och ta upp spillet runt fågelbordet

– ha lock på sopbehållare

– sätt metallnät på håligheter i grunden och ventiler med maskvidd på 5 millimeter och trådtjocklek på 0,7 millimeter (rostfritt, koppar eller mässing)

Mer information om möss och fler tips att bekämpa dem hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.