Foto: SVT

Här dubbleras befolkningen under älgjakten

Uppdaterad
Publicerad

I Skillingmark bor cirka 300 personer men när det är dags för jakt växer antalet invånare till dubbel storlek.

Det finns platser på jorden där man räknar tiden i innan och efter älgjakten. En sådan plats är Skillingmark i västra Värmland. Och det är inte bara för att mitten av oktober är en förtrollande  brytningstid mellan sommar och vinter utan också för att älgjakten här är så central i många människors liv.

– Har man varit med på varenda jakt sedan 1965 så är det naturligtvis en viktig händelse. Och det kommer både hemvändare och arrendatorer hit som är med och jagar. Det blir ett helt annat liv i bygden, säger Bertil Börjesson i Bön-Gunneruds jaktlag.

Dubbelt så stor befolkning

I Skillingmark bor cirka 300 personer men när det är dags för jakt dubblas befolkningen. Och här är jakten så mycket mer än bara jakt.  Här ordnas också till exempel älgrock och soppkvällar.

– Det är väldigt viktigt med det sociala. Och att folk får komma hit och slappna av lite ifrån storstadsstress och sånt. Skillingmark är Sveriges spa i naturupplevelser, säger Robert Augustsson, ordförande i Skillingmarks byalag.

Kvällen före jakten drar igång hålls också en speciell älgjakts gudstjänst, då fler än vanligt letar sig till kyrkan.

– Det är en tradition vi haft i Skillingmark i många, många år. Den handlar mycket om naturen och vi ber för veckan som kommer, att vi ska vara varsamma om varandra och naturen, säger prästen Karin Sahlén Axelsson.

Färre älgar även här

Men älgarna i skogarna kring Skillingmark har blivit färre. En del jaktlag har ställt in jakten och det finns mycket oro för hur framtiden kommer bli. Kommer älgjakten dö ut helt och vad händer då med Skillingmark.

– Långsiktigt om man inte får ordning på älgstammen så är det nog inte så häftigt att hålla på med det här längre, säger Bertil Börjesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älgjakten 2015

Mer i ämnet