Arkivbild. Det behövs sjuksköterskor Foto: Isabell Höjman / TT

Här finns framtidens jobb – i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Förskolelärare och sjuksköterska är två av de yrken där det finns störst chans till jobb, det skriver Arbetsförmedlingen i Jobbmöjligheter.

Arbetsförmedlingen publicerar under torsdagen Jobbmöjligheter där de presenterar en prognos för vilka yrken där det är mest sannolikt att kunna få jobb 2018. De skriver att 1000 nya jobb beräknas växa fram i Värmland län i år.

– Vi har stor efterfrågan inom många branscher i länet. Framför allt är det brist på arbetskraft inom bygg och anläggning samt vård och omsorg. Det ger goda möjligheter till jobb, men fullföljd gymnasieutbildning är ofta ett krav, säger arbetsmarknadsanalytiker Fredrik Mörtberg i ett pressmeddelande.

Psykologer, läkare och undersköterskor

Exempel på yrken där det är brist på arbetskraft och därmed är lättare att få jobb för den med högskoleutbildning listar Arbetsförmedlingen bland annat läkare, förskolelärare och psykologer.

För övriga utbildningsnivåer nämns yrken som bussförare, betongarbetare och undersköterskor.

– Vill man ha jobb direkt efter gymnasiet är det klokt att satsa på en yrkesutbildning inom till exempel vård och omsorg, säger Fredrik Mörtberg.

Lista:

Yrken med brist på arbetskraft, högskolenivå:

Civilingenjörsyrken inom maskinteknik

Förskollärare

Grundutbildade sjuksköterskor

Gymnasielärare

Läkare

Mjukvaru- och systemutvecklare

Psykologer

Systemanalytiker och it-arkitekter

Yrken med brist på arbetskraft, övriga utbildningsnivåer:

Betongarbetare

Bussförare

Kockar och kallskänkor

Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer

Svetsare och gasskärare

Underhållsmekaniker och maskinreparatörer

Undersköterskor, hemtjänst och äldreboende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.