Här finns Värmlands första uteklassrum

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes Värmlands första uteklassrum. Det är eleverna på Skattkärrsskolan som ska få undervisning utomhus.
– Vi ska tända brasa, vara ute i skogen lite, grilla lite och ha roligt, säger Amelie Kihlman som går i tvåan på Skattkärrsskolan. Hon var en av två elever som fick såga av en trädstam och därmed inviga uteklassrummet.

Melvin Åsbom leker i en trädkoja. Han går i förskoleklass och han har inte riktigt fått koll på vad man gör i ett uteklassrum. Men han tror ändå det kommer bli kul.

– Ingen aning vad vi ska göra där inne.

Men ni har varit där förut, vad gjorde ni då?

– Lekte.

Friskare barn

Skattkärrsskolans elever har ofta naturen som klassrum och arbetar med bland annat inriktningen som kallas ”I ur och skur”. Därför kändes ett utomhusklassrum något som låg i tiden för skolan.

– Vi ser att barnen på vår ur- och skuravdelning är friskare, personalen är friskare och att ha utomhusverksamhet är bara positivt på många olika sätt, säger Helena Johansson, en av skolans två rektorer.

Passar alla ämnen

Hon har väntat på den här dagen.

– Äntligen! Föräldrarna har varit väldigt engagerade och hjälpt till tillsammans med Skogen i skolan.

Vilka ämnen passar att ha här?

– Faktiskt alla ämnen. Här kan man ha undervisning, ha läxförhör och vi har tänkt bygga en motorikbana utanför i skogen, där man längs banan kan göra olika uppgifter med barnen, säger Helena Johansson.

– Det är så skönt att man får vara i naturen också, inte bara i skolan, tycker Amalie Kihlman.

Öppet för andra

Bakom finansieringen av uteklassrummet finns bidrag från Skogen i Skolan och Skogsstyrelsens arbetsmarknadsåtgärd Naturnära jobb. Men även pedagoger och föräldrar har jobbat för att projektet ska bli verklighet.

Meningen är att även andra verksamheter ska kunna använda sig av platsen på kvällar och helger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer