Narkotika plockas ut ur en lönnutrymme i förarstolen. Foto: TullverketVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här gömdes knark för 30 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Jättebeslaget gjordes i januari när tullen stoppade två misstänkta bilar på en känd smuggelväg i västra Värmland. Gömt i lönnfack fann man tio kilo heroin och sju kilo kokain. Nu åtalas två män för inblandning i det synnerligen grova narkotikabrottet.
– Det är ju jättestort och synnerligen grovt brott där minimistraffet är 6 års fängelse, säger åklagaren.

Det var den 17 januari som tullen stoppade två misstänkta bilar på en enslig väg i västra Värmland. Den ena körde, som ofta i smuggelsammanhang, som förbil och spanade, i den andra fanns en jätteleverans med narkotika. Efter en genomsökning fann tullarna tio kilo heroin och sju kilo kokain och nära två kilo cannabis gömt i specialgjorda lönnfack.

Tullverkets beslag i Eda kommun i januari i år har ett gatuvärde på 30 miljoner kronor. På bilden syns delar av beslaget. Foto: Tullverket

- Vid den inledande kontrollen av bilarna i Håns tullstation markerade båda narkotikahundarna oberoende av varandra under passagerarsätet fram på en av bilarna. Det visade sig finnas dolda utrymmen i form av luckor i fordonets golv. Där påträffades stora mängder narkotika, säger Roger Nilsson, Tullverkets gruppchef för brottsbekämpningen i Hån i ett pressmeddelande.

Två män, 28 och 33 år gamla, har suttit häktade sedan gripandet i januari misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Männen, som är kusiner, bor i södra Europa. Båda nekade först till brott, men har i senare förhör medgett att de smugglat narkotikan, dock utan vetskap om vilken sort och mängd det handlade om.

Kan leda till långa fängelsestraff

Idag lämnade kammaråklagare Stefan Wessberg in åtalet mot de båda och han bedömer att det är 33-åringen som haft en ledande roll.

– Det är ju ett jättestort och synnerligen grovt narkotikabrott där minimistraffet är sex års fängelse. Tittar vi bara för heroinet så har 700 gram ett straffvärde på fem års fängelse och här har vi tio kilo, säger Stefan Wessberg.

Under förarstolen fanns ett av lönnfacken där narkotikan gömdes. Foto: Tullverket

Enligt åklagaren har narkotikan hämtats av männen i Amsterdam och sedan transporterats genom Sverige från Helsingborg till Eda där männen stoppades. Narkotikan, som beräknas ha ett gatuvärde på 30 miljoner kronor, tros ha varit avsedd för den norska marknaden.

Specialutrustad smuggelbil

Smuggelbilen, en svenskregistrerad blå Renault, var specialbyggd just för smuggling och registrerades av vägkameror i Oslo redan i december 2016.   

– Bilen hade en elektronisk öppningsmekanism på växelspaken som kunde fälla upp de två framsätena, beskriver Stefan Wessberg.

Foto: Tullverket

Den specialutrustade bilen har stått skriven på två män i Stockholmstrakten, varav den ene tidigare dömts för narkotikasmuggling i Norge. Båda togs in till förhör misstänkta för medhjälp, men de har skyllt på varandra och det har därför inte gått att leda i bevis att någon av dem är medskyldig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer