Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bibliotekarien Helena Hagelin tror att det kommer bli stort intresse för att låna gitarren på biblioteket. Foto: Maria Dahlqvist/SVT

Här kan du låna en gitarr – på biblioteket i Forshaga

Publicerad

Sju bibliotek i Värmland lånar nu mer ut en gitarr. En av dem är biblioteket i Forshaga.

– Vi jobbar mycket med kreativ verksamhet så det är kul att kliva in i musikens område nu också, säger bibliotekarie Helena Hagelin.

En feelgoodroman, en elmätare och en gitarr. Nu för tiden kan man låna lite av varje på många av våra folkbibliotek. Något som, speciellt i dessa ekonomiska tider, verkar uppskattas av många besökare.

– Just att man kan låna olika saker som man inte kan eller vill köpa. Här på Forshaga bibliotek har vi till exempel läsplattor att låna och på andra bibliotek kan man låna saker som till exempel verktyg, säger bibliotekarien Helena Hagelin.

Gitarrerna har delats ut till 100 bibliotek i landet av upphovsrättsorganisationen Stim som firar 100 år. Målet är att alla, oavsett förutsättningar, ska kunna ta hem och prova på ett musikinstrument.

Så fungerar det

Gitarrerna finns att låna på biblioteken i Årjäng, Karlstad stadsbibliotek, Karlstad Kronoparken, Hagfors, Filipstad, Arvika och Forshaga.

Gitarren kan lånas hem gratis i fyra veckor av alla som har lånekort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.