Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Georg Andrén var nöjd med sin krismat. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Här lagar landshövdingen krismat: ”Det var svingott ju”

Uppdaterad
Publicerad

Som en del av beredskapsveckan fick landshövdingen Georg Andrén och länsrådet Emma Spak testa på att laga ”krismat”. Med hjälp av ett stormkök serverades olika former av rätten quesadillas.

– Det var svingott ju, sa Georg Andrén när han testade rätten.

Friluftsfrämjandet var på plats för att diskutera värmlänningars kännedom om hemberedskap. Enligt en undersökning som Friluftsfrämjandet gjort så vet sju av tio att man ska förbereda sig för en kris, men det är bara tre av tio som har förberett sig för det.

– Det vi behöver är att fler får öva på krisberedskap, till exempel laga mat utan el som vi har gjort idag, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.

Värmland sticker ut

Undersökningen pekar även på regionala skillnader. 72 procent av värmlänningarna anser sig ha ett stort kontaktnät för att få det stöd som krävs i samband med en krissituation, vilket är en av de högsta siffrorna i landet.

– Det kan bero på att vi är ett län som präglas av att vi bor på landsbygden, säger Georg Andrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.