Kockarna bakom recepten

Uppdaterad
Publicerad

Bakom recepten står ett femtontal storkökskockar från nio kommuner och landstinget. Här är några av dem och deras rätter – allt från plättar till lammlever.

Recept på höstig korvgryta för 100 personer

(Siffran inom parentes är för åtta portioner)

Falukorv 10 kilo (800 gram)

Morot 7,5 kilo (600 gram)

Palsternacka 2,5 kilo (200 gram)

Gul lök 25 stycken (2 stycken)

Krossade tomater 5 kilo (400 gram)

Crème fraîche 6,2 liter (5 deciliter)

Grädde 1,2 liter (1 deciliter)

Curry 2,5 deciliter (1,5 matsked)

Salt cirka 2 deciliter (cirka en tesked)

Smör till stekning

1, Skär korven i strimlor.

2, Grovriv morot och palsternacka.

3, Skiva löken.

4, Bryn löken i smöret.

5, Tillsätt morot, palsternacka, curry och salt.

6, Fräs på hög värme tills det mjuknar.

7, Tillsätt krossad tomat.

8, Tillsätt korven.

9, Tillsätt sist Crème fraîche och grädde.

10, Koka upp och smaka av.

Servera med pasta eller ris.

Recept på laxsoppa, 100 portioner

5 kilo färsk lax

5 kilo hoki

750 gram fryst dill

750 gram fryst gräslök

5 deciliter pressad lime

5 kilo skivad purjolök

2,5 kilo hackad rödlök

2,5 kilo strimlad röd paprika

2 kilo färska skivade champinjoner

1 kilo sockerärtor

5 liter vispgrädde

6 liter mjölk

Hummerfond, salt och peppar efter smak

1. Skär fisken i bitar och lägg på bläck. Häll över lime, dill och gräslök. Låt stå under tiden som basen förbereds.

2. Fräs grönsakerna och champinjonerna i kokgrytan. Tillsätt grädde, mjölk och fond. Låt sjuda 5 minuter.

3. Lägg i fisken. Låt soppan sjuda cirka 15minuter. Smaksätt med salt och peppar.

4. Garnera med färsk dill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.