Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Harberget valdes framförallt för att det har vad Försvarsmakten kallar ”ett bra kommunikativt läge”. Foto: SVT

Här ska nya regementet byggas i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Harberget, ett skogsområde strax öster om Kristinehamn, ska bli platsen för det nya regementet i Kristinehamn. Det presenterade Försvarsmakten vid en presskonferens idag.

Det nya regementet, som ska byggas upp från grunden, väntas ha omkring 200 värnpliktiga inne samtidigt och ungefär lika många anställda.

– Vi har diskuterat flera alternativ, och nu kommit fram till att Harberget är den bästa platsen, säger Stefan Pettersson, chef för Skaraborgs regemente och etableringsansvarig för nya A9.

Redan 1 mars börjar arbetet. Militären kommer då ha Rådhuset i centrala Kristinehamn som sin tillfälliga stabsplats.

Kommunikativt läge

Harberget valdes framförallt för att det har vad Försvarsmakten kallar ”ett bra kommunikativt läge”. Närheten till E18 och att det är lätt att ta sig till skjutfältet i Villingsberg har vägt tungt i beslutet om plats. Kristinehamns kommun, Sveaskog och Stora Enso äger den aktuella marken. I närområdet finns också vindparken vid Sättravallen.

– Vi moderater hade gärna sett en etablering på det gamla regementsområdet i Presterud, men det här kommer också att bli bra, säger Marie Oudin (M), kommunalråd i Kristinehamn.  

Harberget är ett av tre områden som kommunen föreslagit för en etablering; det nedlagda regementsområdet i Presterud, A9:s gamla övningsområde och Harberget. 2029 väntas det nya regementet stå klart.

Hör Stefan Pettersson berätta i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer