Här skjutsas byborna till affären

Publicerad

Byborna i Högboda har fått en ny mycket uppskattad service. Sedan förra veckan kan man få skjuts till och från mataffären i Högboda.
– Det är det bästa som kunde hända, säger Maj-Lis Andersson i Rensta, som saknar körkort och har sju kilometer till affären.

Att ta sig till en mataffär och handla är en självklarhet för många, men ett stort vardagsproblem för andra. I Högboda har byalaget agerat för att hjälpa bybor på landsbygden att ta sig till sin butik. Framförallt handlar det om äldre som saknar körkort och bor där det inte finns kollektivtrafik.

– Jag tycker det är jättebra, jag har inget körkort och gubben min han är sjuk så jag har jättesvårt att komma iväg och handla, det här var det bästa som kunde hända, säger Maj-Lis Andersson. 

Foto: SVT

Hur gjorde du förut?

– Jag har fått åka med grannar, det har varit krångligt, säger Maj-Lis Andersson.

Hon är en av fyra damer från Rensta som nyss blivit hämtade till Coop-butiken av högbodabon Thomas Gustavsson. Han anmälde sig direkt som frivillig chaufför när han hörde om förslaget.

– Jag tänkte att jag skulle ställa upp och se om det fungerar och det verkar det ju verkligen göra, säger han och får ta emot lovord från damerna.

Foto: SVT

Medborgarförslag som blivit verklighet

Idén till servicen började med ett medborgarförslag till Kils kommun och nu har man fått bidrag beviljat. Det innebär att man erbjuder skjuts till och från affären eller hemkörning av mat en gång i veckan till personer med behov. Det krävs också att personerna bor mer än två kilometer från butiken. Kils kommun och Länsstyrelsen bidrar till servicen med hälften var.

– Jag tror att det här kan bli en win-win situation, både för de som behöver hemsändning eller inköpsturer, för butiken och förlängningen också för bygden, säger kommunalrådet George Forsberg (C).

Foto: SVT

Vad krävs för att ni som kommun ska kunna bidra till detta?

– Man måste göra en varuförsörjningsplan som visar att man inte konkurrerar otillbörligt med andra och att det finns ett behov.

– Det handlar inte om så mycket pengar, hundra kronor för vare person som åker, det handlar mer om överlevnad för byn, för Coop och att vi får folk att stanna kvar här och handla, säger byalagets ordförande Jan Fjärrstad. 

Foto: SVT

Fri även utan körkort

Svea Stark som också bor i Rensta förlorade sitt körkort för många år sedan på grund av sjukdom och hon tycker att skjutsen är jättebra. 

– Jag kommer åka med varje vecka om jag inte har något annat för mig.  

Kerstin Nilsson har precis betalat dagens inköp och instämmer.

– Det är jättebra att vi har fått skjuts tycker jag och den måste vi utnyttja så vi får ha den kvar.

– Man ska inte vara bunden av att man inte har körkort, man ska kunna leva ändå tycker jag, säger Maj-Lis Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer