Här strejkar kyrkogårdsarbetarna

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 09 på fredagsmorgonen gick anställda inom Svenska kyrkan ut i strejk. I Värmland omfattas ett 70-tal av fackförbundet Kommunals medlemmar på fyra olika orter.

– Det kommer bli skräpigt och igenväxt, säger Anna Wallander som arbetar på Ruds kyrkogård i Karlstad.

Hon är en av de cirka 30 personer som nu börjat strejka i Karlstad. Enligt Anna Wallander, som även är arbetsplatsombud för Kommunal, kommer strejken synas för kyrkogårdens besökare efter en tid eftersom arbete med rabatter, gravar och sopor stannar av.

Strejken bröt ut efter att parterna inte kommit överens om ett omställningsavtal för Kommunals medlemmar. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation sade i går nej till medlarnas slutbud.

Dispens för begravning

Svenska kyrkan kan söka dispens för att genomföra begravning, gravsättning och kremering, men att grönytorna inte sköts nu riskerar att märkas på Rud men också på Alsters kyrkogård och Mosaiska begravningsplatsen som även de sköts med personal från Rud, förklarar kyrkogårdschefen Elna Forsberg: 

– Snart kommer ju gräset igång, blommorna ska vattnas och planteras så det kommer ju så klart påverkas, säger kyrkogårdschefen Elna Forsberg.

Förutom Ruds kyrkogård i Karlstad så berörs, enligt Kommunal, Filipstads församling, Arvika pastorat och Säffle pastorat av strejken och de yrkesroller som påverkas är bland annat kyrkvaktmästare, kyrkogårdsarbetare och krematoriearbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.