Här vid villan på Sjöstad hittades den döde mannen i november förra året. På rättegångens första dag genomfördes en visning av platsen. Foto: SVT

Här synar rätten mordplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången mot de två män 33 och 34 år gamla som misstänks ha mördat en 48-årig Hells Angels-medlem i november.

På måndagseftermiddagen besökte rätten mordplatsen där kroppen hittades strypt och inpackad i en presenning i november. – Det finns en rad småbevis som förhoppningsvis ska leda till en fällande dom säger åklagare Stefan Wessberg.

Första rättegångsdagen av fyra inleddes med åklagare Stefan Wessbergs sakframställan, anhörigas skadeståndsyrkanden och rätten gjorde också ett besök på mordplatsen.

– Visningen på plats är egentligen bara för att få klart för sig hur litet område det hela rör sig om. Ser man det på bild får man inte alls samma intryck. Jag tror att det är bra att se brottsplatsen, säger Stefan Wessberg.

Rätten på plats vid Hells Angels lokaler på Sjöstad. Man syna bland annat den parkering intill villan där vittnen såg hur en man släpades i fötterna in i buskagen mot huset på mordkvällen. Foto: SVT

Blev överraskade

Det var på kvällen den 28 november förra året som vittnen hörde skrik och såg hur en tillsynes medvetslös man släpades i fötterna från en bil in mot Hells Angels inhägnade hus på Sjöstad i Karlstad. När polisen kom till platsen fann de 48-åringen död i en carport på gården, som för övrigt var tom på folk.

– Målsägande har blivit överraskad när han står vid sin bil, han har blivit nerslagen, indragen på området och där har man förpackat honom i en pressening och dessförinnan har man satt ett buntband runt halsen. Det är det han dör av, säger Stefan Wessberg.

”Finns massa småbevis”

De första vittnesförhören hålls först på torsdag, idag lade åklagaren fram en rad tekniska bevis som han menar binder de två misstänkta till mordet. Bland annat DNA-spår och ID-handlingar som återfanns i en bil som stod parkerad vid offret. Bilen var enligt åklagaren med största sannolikhet förberedd för att transportera bort kroppen, men gärningsmännen avbröts.

– Det finns massa småbevis, till exempel att de buntband som använd att förpacka kroppen och även att kväva den har inhandlats dagen innan av en av de misstänkta. Sedan finns det även DNA-träff på en kofot både från offret och den andre misstänkte. Förhoppningsvis ska det räcka till en fällande dom, säger åklagare Stefan Wessberg.

Använde handskar

De två misstänkta som båda har kopplingar till Hells Angels nekar till brott. Ingen av försvarsadvokaterna vill ge någon intervju förrän rättegången är över, men de har båda dömt ut bevisningen mot deras huvudmän i tidigare kommentarer till SVT. På offret fanns t ex inga DNA-spår från de misstänkta. 

– Vi har ju hittat handskar som kan knytas till en av dem, så det är uppenbart att det är skälet till att vi inte har några DNA-träffar, säger Stefan Wessberg.

Vad vet du om motivet?

– Ja, lika lite som från början. Vi har teorier, men inte mer än så.

Kan du säga något om vilka straff du kommer yrka på?

– Nej, påföljden kommer jag fundera på sista dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.