En björk föll för vinden och blockerade en väg i Grava utanför Karlstad. Foto: Jenny Eriksson/SVT

Hårda vindar gav hektisk dag för räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

De starka vindar som drog in över Värmland under fredagen gjorde fredagen till en intensiv dag för räddningstjänstpersonal i samtliga kommuner.
– När vi for för att ta bort ett träd fick vi ta bort tre på vägen hem, säger Jonny Hjalmarsson vid räddningstjänsten i Arvika.

Redan under fredagsförmiddagen hade räddningstjänsten fullt upp med att rensa vägar från nedfallna träd. Till en början mest i de södra delarna av länet men allt eftersom dagen fortskred fällde vinden träd även i de norra delarna. Telefonsamtalen till SOS Alarm var många.

– Jag hinner inte ta reda på hur många som har ringt under dagen. Vi har fullt upp, men det har varit många larm, sade en av larmoperatörerna som svar på frågan hur många larm som de starka vindarna gett upphov till.

Larm om skogsbrand

Räddningstjänsten i Arvika fick dessutom ett larm om en skogsbrand i Eda på halsen under seneftermiddagen.

– Personalen fick såga sig fram. Det ligger ju träd överallt längs vägarna, berättar räddningstjänstens Jonny Hjalmarsson .

Branden visade sig vara en liten sådan. En gran hade fallit över en kraftledning och antänts.

– Det var snabbt åtgärdat, säger Jonny Hjalmarsson som uppskattar att räddningstjänsten i Arvika var ute och röjde undan uppåt 30 träd under dagen.

Träd in i pizzeria

I Sunne föll ett träd rakt in i en pizzeria på Kvarngatan.

– Det låg rakt mot dörren så det gick inte att komma vare sig in eller ut, berättar räddningstjänsten i Sunnes Conny Sundberg.

Även i östra Värmland hade räddningstjänsten fullt upp. På Bergslagens räddningstjänsts larmcentral uppger man att de varit ute på drygt 20 larm som handlat om nedfallna träd.

Stoppade tågtrafiken

I Kil fick Karlstadsregionens räddningstjänst ta hand om en mindre brand efter att ett träd fallit över kontaktledningen vid järnvägen. Det ledde till stopp i tågtrafiken. Men det var inte bara i Kil som träden föll i området. Till och med stora torget i Karlstad drabbades av nedfallna träd och grenar.

– Jag har aldrig varit med om att det varit så tätt med larm under så lång tid. Under fem, sex timmar har det bara matat på, säger Björn Johansson på Karlstadsregionens räddningstjänst.

Björn Johansson uppskattar att det var ett 30-tal larm som kom in under den tiden.

– Vi har haft någon trafikolycka och en befarad drunkning men i övrigt har det handlat om nedfallna träd. Det är unikt, säger Björn Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ovädret Johanne

Mer i ämnet