– Självklart ska man i en demokrati få uttrycka vad man tycker men när politiker, som är folkvalda, inte vågar uttrycka precis vad de känner utan risk för att bli hårt ansatta – då har vi ett allvarligt hot mot demokratin, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M).

Politikerna upplever ett hårdare klimat

Uppdaterad
Publicerad

Per-Samuel Nisser (M) har varit aktiv inom politiken i Karlstad kommun under många år. Han har under det senaste året märkt av att det blivit ett hårdare klimat kring politiken, en attityd som oroar honom.– Självklart ska man i en demokrati få uttrycka vad man tycker men när politiker, som är folkvalda, inte vågar uttrycka precis vad de känner utan risk för att bli hårt ansatta – då har vi ett allvarligt hot mot demokratin.

Nisser beskriver hur politiker i hans närhet uttryckt ett obehag över påhopp och kommentarer man fått vilket enligt honom riskerar leda till att man inte vågar stå upp för sin sak, diskutera saker fritt vid publika möten eller kanske inte vågar rösta som man vill på grund av detta.

Senaste tiden har man inom Karlstad kommun haft uppe några heta frågor som väckt känslor. Moskéfrågan, Skutberget, byggnationer, bergtäkter och Hells Angels är frågor som rönt uppmärksamhet den senaste tiden.

– Det börjar väl ofta som diskussioner på sociala medier men i vissa grupperingar spårar diskussionen ur och tar fel riktning. Då hamnar debatten inte på en rimlig nivå utan går över styr och politiker, som ju bara är vanliga människor som engagerar sig ideellt, får ta emot orimliga påhopp.

Det är en attityd som han själv stött på.

”Hårdare klimat”

– När jag träffar folk, eller när de hör av sig via mail eller sms så är det direkt en hårdare ton i debatten. Det verkar vara ett allmänt hårdare klimat, en laddning i samhället, som jag inte riktigt vet vad den beror på. Men det märks en markant skillnad och det är inte bra.

Risken som Per-Samuel ser med detta är att färre har lust att engagera sig politiskt.

– Jag har också både hört och sett att även tjänstemän inom kommunen blir hårdare ansatta i vissa ärenden.

”Tydlig tendens”

Ämnet är enligt Nisser något som diskuterats bland politikerna inom kommunen den senaste tiden och som fler känner igen sig i.

– Jag vet att det är enskilda individer har har hotats. Jag har också varit utsatt för hot i min roll om förtroendevald. All statistik visar att det är två grupper som upplever mer hot och det är journalister och politiker. Det är en tydlig tendens, säger Karlstad kommunfullmäktiges ordförande Anders Knape (M).

Per-Samuel Nisser säger att han ser allvarligt på utvecklingen.

– Man undrar ju vad detta kommer att leda till. Vad får det för effekter för framtiden?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.