Från och med första juni i år får inte vem som helst köpa eller skjuta av raketer på pinnar, utan det krävs ett tillstånd och en utbildning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: TT

Hårdare regler för nyårsraketer – krävs utbildning och tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Sen första juni i år är det nya regler som gäller för att skjuta raketer med styrpinne. Nu krävs det utbildning och tillstånd från kommunen, något som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, nu går ut och påminner om inför nyår.

– Det är ganska få privatpersoner som kommer ha möjlighet att skjuta de här raketerna, säger Rolf Weinander på MSB.

Enligt MSB skadas årligen cirka 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka sjukvård. Olyckorna beror enligt myndigheten oftast på att man hanterat fyrverkerierna fel eller oaktsamt.

– Den nya föreskriften är en olycksförebyggande åtgärd då raketer med styrpinne var överrepresenterade i olycksstatistiken, säger Ann-Sofie Eriksson, chef för enheten för farliga ämnen på MSB.

Vilka raketer gäller nya reglerna?

Sedan 1 juni 2019 gäller nya regler för användning av raketer med styrpinne. För att dessa raketer krävs en särskild utbildning och ett tillstånd från kommunen. En raket med en styrpinne är en fyrverkeripjäs som sitter fäst på en smal smal pinne, oftast av trä. Hela pjäsen brukar vara mellan 50-80 centimeter lång.

Gäller inte fyrverkeritårtor

Regeländringen påverkar inte användningen av övriga fyrverkerier, man får alltså fortfarande använda exempelvis fyrverkeritårtor utan utbildning eller tillstånd.

Var får fyrverkerier skjutas?

Det finns inget generellt tillståndskrav för att skjuta fyrverkerier på allmän plats. Däremot kräver ordningslagen att man ska: ”göra en bedömning om användning av fyrverkeri kan innebära risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom”.

Är du osäker rekommenderas att rådgöra med polisen och eventuellt söka tillstånd. Ett sådant tillstånd söks hos polisen på den ort där fyrverkerierna ska fyras av. Kommunen kan besluta om lokala ordningsföreskrifter om de bedömer att det behövs för att förhindra att människors hälsa eller egendom skadas till följd av användningen av fyrverkerier. Kontakta din kommun för att se vad som gäller där.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.