Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Sabina Göransdotter hur hon förbereder sig inför ridturen för att hon och hennes häst ska synas på bästa sätt. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Hästägaren Sabina: ”Folk kör för nära och för fort”

Publicerad

Varannan ryttare känner sig otrygg på trafikerade vägar. Det visar en ny undersökning.

En av de som funderar extra på säkerheten när höstmörkret faller är Sabina Göransdotter i Ämterud, utanför Charlottenberg.

– Folk kör fort och folk kör nära och visar inte alltid hänsyn, säger hon.

Sabina Göransdotter måste korsa en trafikerad väg för att komma till sin ridväg i skogen. Hon vill helst rida i dagsljus, men med jobb och allt kortare dagar blir det svårt.

– Man tänker sig ju för innan man ger sig ut. Jag har en väldigt snäll häst men även hon kan bli rädd, säger hon under tiden hon förbereder sin häst Maluda.

Reflexväst och pannlampa

I en enkätundersökning som ett försäkringsbolag låtit göra, uppger hela 69 procent av hästägarna att deras hästar har blivit skrämda av passerande fordon.

– En reflexväst är ju en billig investering, gärna pannlampa. Benreflexer till hästen och något på rumpan som syns. Vi måste synas väl både fram- och bakifrån.

I klippet visar Sabina Göransdotter hur hon förbereder sig inför ridturen för att hon och hennes häst ska synas på bästa sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.