Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Sven-Erik Håfström och Maria Carlström påskpyntar kullen i Glava. Foto: Håkan Wikström

Häxorna har intagit kullen – nu är Glava pyntat för påsk

Publicerad

Påsksugna värmlänningar kan andas ut. Kullen i Glava är pyntad. Med allt från häxor, trafikledare, katter, tuppar och påskris.

– Allt började med påsken. Det märks att det är uppskattat. Folk som åker förbi tutar, en del kliver ut och tar selfies, säger Sven-Erik Hågström, en av upphovsmännen.

Sedan 2018 har fastighetsägaren Sven-Erik ”Svempa” Håfström pyntat den lilla kullen bredvid kyrkan i Glava. varje högtid. Och ibland, om idéer funnits, även för andra ändamål som dans.

Och det är uppskattat. När SVT är på plats för att följa påskpyntandet tutar ett flertal bilister uppmuntrande.

– Det är väldigt uppskattat, vi får mycket positiva reaktioner, och folk åker hit från halva Värmland för att titta, säger Sven-Erik.

I inslaget ovan ser du hur Glavas eget ”Blåkulla” ser ut.

Maria förstärker

De senaste åren har Sven-Erik Håfström fått förstärkning av Maria Carlström, som har flyttat in i Sven-Eriks hyresfastighet. Med Marias erfarenhet som kostymör från reklambranschen så har nivån höjts.

– Jag tycker att det är så roligt. Jag jobbar minst en månad med varje projekt. Man ska återvinna gamla dockor, eller göra nya. Vi gör 6-8 kulledekorationer per år, säger Maria.

Barnen hejar på

Det finns ett enkelt svar på varför hon och Sven-Erik lägger ner så mycket tid på kullen.

– För att glädja alla Glavabor, och de som kommer på besök. Och barnen på fritids på andra sidan vägen. De blir helt vilda när vi kommer med våra grejer. De radar upp sig längst staketet och hejar på oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.