Hedrande uppdrag för illustratör från Arvika

Uppdaterad
Publicerad

En humoristisk julkalender ”i ett tvärtom-universum”. Så beskrivs årets julkalender i SVT som är en riktig tjuv- och polishistoria. En hederlig jul med Knyckertz bygger på böcker illustrerade av Per Gustavsson från Arvika. Nu har han även fått uppdraget att illustrera själva papperskalendern.

– Det är ett riktigt hedersuppdrag, men det är jätteroligt, säger Per Gustavsson när SVT Värmland träffar honom i hans ateljé i Stockholm.

Bygger på böcker

Familjen Knyckertz har funnits på Per Gustavsson ritbord i mer än fem år. Tillsammans med författaren Anders Sparring har han gjort fem böcker om familjen Knyckertz. Men nu har figurerna från böckerna fått göras om lite efter hur skådespelarna i den filmatiserade kalendern ser ut.

– Ja, jag har fått anpassa mig efter hur bland andra huvudrollsinnehavarna David Sundin och Gizem Erdogan ser ut, berättar Per Gustavsson.

Växte upp i Arvika

Per Gustavsson växte upp i Arvika och började måla redan när han gick på högstadiet. Efter skolan flyttade han till Göteborg för att gå på konstskola. Så småningom utbildade han sig till illustratör och grafisk formgivare och arbetar nu som frilansande illustratör till framförallt barnböcker. Mest känd är han för sina böcker om den driftiga och orädda prinsessan.

Men vilka är familjen Knyckertz? Hör illustratören berätta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.