HEL och V vill styra Eda

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Eda har valt att stötta Hela Edas lista och tillsammans vill de ta över styret i kommunen.

Diskussioner har länge pågått mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Hela Edas lista. Frågan har gällt vilka V vill samarbeta med. Tills slut har de nu bestämt sig för hela Edas lista och anledningen är att Socialdemokraterna ville samarbeta med Moderaterna.

– Det enda alternativet var att samarbeta med både S och M och det är vi inte intresserade av, säger Nicklas Backelin (V)

Vänsterpartiet  anser att Moderaterna står alldeles får långt ifrån dem ideologiskt och medlemmarna var starkt emot ett samarbete.

– Det är svårt att vara politiker idag. Ofta blir det bara mellanmjölksdiskussioner för att man måste kompromissa och inte kan hålla sig till sin ideologi, säger Nicklas Backelin (V).

Mer inflytande hos HEL

Istället tycker V att de får mer inflytande hos HEL och har mer sympati för sin ideologi där. Tillsammans har de 13 mandat i fullmäktige och söker nu stöd hos Folkpartiet och Kristdemokraterna.

– Jag tror det här kommer bli väldigt bra men vi vill ju helst få med några partier till. Sen återstår det att se vad sossarna får ihop, säger Hans Nilsson (HEL)

Socialdemokraterna har tio mandat och Moderaterna tre så väljer de att samarbeta så har de lika många mandat som V och HEL. Centerpartiet med fem mandat har tidigt sagt att de vill stå i opposition.

Till fullmäktigemötet den 17 december ska allt vara klart. Valet i september gav Socialdemokrater och Hela Eda lista tio mandat var, Centerpartiet fick fem, Västerpartiet och Moderaterna tre var, Sverigedemokraterna två och Kristdemokraterna och Folkpartiet ett mandat var.

Se tidigare inslag och artikel om styret i Eda

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer