Foto: SVT

Hemtjänstens utskällning av äldre spelades in

Uppdaterad
Publicerad

En äldre man i västra Värmland blev utskälld av hemtjänstpersonal. Larmoperatören råkade höra utskällningen och spelade in händelsen, som nu har lex Sara-anmälts.

Det var i somras som den äldre mannen satt uppe en stund extra för att se på tv och när han vill få hjälp att lägga sig larmades hemtjänsten. Den personal som kom skällde ut mannen, då larmet innebar övertidsarbete. Av en slump hörde telefonoperatören samtalet och spelade in en bit.

Den hemtjänstanställde: ”Jag är inte glad på dig... det var sista gången som du fick... nästa gång så får du lägga dig när jag kommer första gången... det kan jag tala om för dig.”

Den äldre mannen: ”Jasså du”.

Den äldre mannen fick då höra av hemtjänstens anställde, att nästa gång fick han titta på tv från sängen.

Händelsen är lex Sarah-anmäld av kommunen. Enligt anmälan hade den äldre personen fått lov att sitta uppe och se på tv efter att han hade lovat att inte larma. Kommunen ser det som ett allvarligt missförhållande att den drabbade blivit hindrad och hotad när det gäller den egna läggtiden och att han blivit tillsagd att inte larma.

Den anställde får numer inte arbeta med mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.