Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Berättararkivarien Lina Midholm svarar på frågan varför juldagen har blivit en av årets stora festdagar. Foto: SVT Arkiv

Hemvändarkväll: Därför har juldagen blivit en av hela årets största festdagar

Uppdaterad
Publicerad

Som forskningsarkivarie på Institutet för språk och folkminne tittade Lina Midholm på varför juldagen helt plötsligt blev en av årets största festdagar.

– Juldagen var länge en fredad dag, en av årets allra heligaste. Kanske var det otålighet och att plötsligt utbudet erbjöds.

Historiskt sett har det inte varit ovanligt med festligheter under julhelgen. men under lång tid var det otänkbart med festligheter på juldagen.

– Nej, det var julotta och sedan tid för eftertanke, säger Lina Midholm.

Men enligt Lina Midholm hände något under 1990-talet, och festsugna hemvändare som hade fått invänta annandagen erbjöds plötsligt festiviteter redan på juldagen.

– Jag tror definitivt den nya ”traditionen” är här för att stanna. På vissa håll har ”hemvändardagen” flyttats fram, redan innan jul. Det vore spännande att titta på hur traditionen utvecklats om säg tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.