Färgglada klänningar är hennes passion Foto: SVT

Hennes blick för mode blir forskning

Uppdaterad
Publicerad

Alla vill väl känna sig lite vårfina så här års, lägga undan det mörka och murriga och få plocka fram en vårklänning ur garderoben. Men att välja och matcha när synen är begränsad till bara fyra procent, hur gör man då?

Emma Lindh är en ung modemedveten, universitetsstuderande tjej från Karlstad. Hon var helt blind när hon föddes. Läkarna trodde att hon möjligen skulle kunna se skillnad på ljus och mörker. Men redan under sitt första år märkte hennes föräldrar att hon började greppa efter saker och att hon dessutom kunde urskilja färger. Idag ligger hennes synförmåga alldeles under gränsen för ledsyn.

– Jag ser fyra procent, ungefär. Det innebär att jag är väldigt väldigt närsynt och jag har lite svårt att bedöma avstånd. Jag behöver ha saker ganska nära för att kunna uppfatta dem, berätter Emma.

TV: Se hela reportaget här

Hon beskriver svårigheter att läsa skyltar eller att hitta rätt buss när de står utspridda på en större yta. Men hennes färgseende begränsar henne inte, snarare tvärt om.

– Jag ser färger väldigt bra. Jag dras till starka färger, eller så kanske dem dras till mig säger Emma med ett klurigt leende.

Konst och klänningar

Emma bor i en ljus, fin lägenhet i stadsdelen Haga i Karlstad. Just nu läser hon på Karlstads universitet men hon har tidigare läst konst på både Kyrkeruds folkhögskola och Geijersskolan. Hon visar upp flera färgstarka tavlor som hon målat.

– Det ska vara en bra balans mellan starka och svaga färger, mellan ljus och skugga. Det ska vara en harmoni för ögat, säger Emma och visar ett av konstverken som hon gjort under sin tid på Kyrkerud.

Tavlan föreställer röda och gula tulpaner och ett bladverk med flera gröna nyanser. Och blommönstret återkommer när vi öppnar hennes garderob.

– Klänningar, det är min största last. De ska vara färgglada, gärna blommiga. De kan vara svart och diskreta, som den jag har i dag men de ska ha ett härligt fall och gärna vara bekväma också. Ja, jag är modeintresserad, erkänner Emma och ler.

Emma Lindh var helt blind när hon föddes Foto: SVT

Hon tar fram några favoritklänningar, färgstarka, glada färger och yviga mönster.

Men är det inte krångligt att vara modeintresserad när man inte ser?

– Nej, inte för mig. Jag använder synen ganska mycket, den lilla syn jag har och kläder är viktigt för mig. Att det är något vackert att vila ögonen på.

Dataprogram ger frihet

Intresset för kläder har blivit lite lättare sedan Emma fick ett zoomprogram till sin dator. Det gör att hon själv kan förstora bilder och text när hon tittar på kläder på webbsidor.

– Innan jag hade zoomprogramet fick jag titta med hjälp av någon annan på datorn eller i en katalog och då sa någon att det där kommer inte att passa din kropp och du ska väl inte ha det där... Nu kan jag själv beställa. Det är en frihet, en otroligt stor frihet.

Deltar i forskningsprojekt

Nu vill även forskningen dra nytta av Emmas estetiska intresse. Under våren deltar hon i flera internationella Workshops, där forskare, designers och synskadade samarbetar. ”Beyond seeing” är ett forskningsprojekt som vill lära mer om hur personer med synnedsättning upplever tyger, färger och modetrender.  Tillsammans hoppas de kunna vidga begreppet mode från att bara vara en visuell upplevelse till något man tar in med fler sinnen.

– De här designerna får ett vidare perspektiv och det tycker jag är roligt, säger Emma och fortsätter:

– Det kanske inte kommer till nästa HM-kollektion men det kanske gör någonting om tio år, man vet aldrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.