Foto: SVT

Herrgård totalförstörd i brand i Vitsand

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Torsby har under natten försökt släcka en brand på en herrgård i Vitsand, utanför Torsby.

– Det brann ut genom två fönster när första styrkan kom till platsen, säger Stefan Olsson, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Torsby.

Det var strax efter klockan tre på måndagsnatten som det började brinna. Branden började i ett rum på övervåningen och branden spred sig snabbt till taket och räddningstjänsten gick in med rökdykare.

– De kom fram till rummet det börjat brinna i men vi fick avbryta insatsen, det var alldeles för farligt, säger Stefan Olsson.

Branden utvecklades fort och herrgården var snabbt övertänd.

– Det gick inte att göra så mycket, det gick fort, säger Stefan Olsson.

Teknisk undersökning väntar

Det var kvinnan själv som bodde på herrgården som larmade om branden. Hon befann sig på utsidan av herrgården när räddningstjänsten kom till platsen men fördes till sjukhus för kontroll.

Vad som orsakat branden är ännu oklart.

– Vi har ingen aning om vad som startade branden, polisen kommer att utreda det här, säger Stefan Olsson.

– Vi kommer att göra en teknisk undersökning, men det måste svalna av först, säger Jan Martene, vakthavande befäl på polisen i Bergslagen och fortsätter:

– Det är ännu ingen gripen, men vi har upprättat en anmälan om mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.