Det är andra gången på kort tid som en ”Hesa Fredrik-tuta” har stulits i Kil. Foto: Daniel Zdolsek/TT

”Hesa Fredrik” i Kil stulen

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 15 den första måndagen i mars, juni, september och december testas utomhusvarningssystemet ”Hesa Fredrik” runt om i landet. Men i Kil kommer det inte att ljuda som vanligt idag eftersom tutan har blivit stulen.

Tutan satt på taket på ishallen i Kil men sedan några veckor tillbaka är den spårlöst försvunnen.

– Först måste man ta sig upp på taket, sedan skruva loss fyra bult som den är monterad med och sedan baxa ned den här pjäsen som väger 18 kilo, säger Håkan Marcusson som är systemarkitekt varningssystem på MSB.

Andra gången

Den är andra gången på kort tid som en ljudsändare blir stulen i Kil då den som sitter på Vikstaskolans tak har stulits tidigare.

– Man blir ju lite konfunderad kring hur folk tänker för de finns ju för allmänhetens säkerhet. Vi ser allvarligt på detta och har polisanmält.

Att sätta upp en ny ljudanläggning kostar 30 000 kronor.

– Jag vet inte om den som gjort detta kanske bara tycker det är ett busstreck eller kanske någon som stört sig på ljudet när vi testar.

Kan användas som högtalare

Stölder av ”Hesa Fredrik” hör inte till vanligheterna. Max ett par stölder per år av dessa anmäls i hela landet – men Kil har nu varit ovanligt hård drabbat av just den här sortens stölder. Användningsområdet för en tuta av detta slag är dock ganska begränsat.

– Det går ju att koppla till en förstärkare och ha som högtalare. Kanske är det någon som tycker det är kul att ha i sin bil, säger Marcusson.

Från MSB hoppas man ändå att tutan kanske kan komma till rätta.

– Ja, sannolikheten är väl inte så hög men man kan ju alltid hoppas att någon väljer att lämna in den till polisen – man vet aldrig.

Vad är VMA?

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, används för att varna allmänheten vid till exempel gasutsläpp, stor brand eller annan händelse som kan vara farlig. Du nås av VMA via radio och tv eller via appar som Krisinformation.se och SR Play. VMA kan också meddelas via sms till mobiler som befinner sig i området.

Ibland används även tutan Viktigt meddelande i samband med VMA. När du hör tutan, som ofta kallas ”Hesa Fredrik”, ska du gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventiler och lyssna på Sveriges Radio P4. Tutan används tillsammans med VMA när det innebär omedelbar fara för allmänheten. Det händer sällan. Tutan testas dock en gång i kvartalet. Klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Tutorna är gjorda för att varna utomhus. Cirka 50 procent av Sveriges befolkning bor inom hörbart avstånd till en tuta. Det är kommunen som bestämmer var tutorna placeras.

Källa: Krisinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.