Möt Arvikabandet Children of the Sün! Foto: SVT

50 år efter Woodstock – Children of the Sün spelar retrorock

Uppdaterad
Publicerad

I år har det gått 50 år sedan den legendariska musikfestivalen i Woodstock. Det kan tyckas långt bort i både tid och rum, men inte om man kliver in i en replokal en helt vanlig novemberkväll i Arvika.
– Vi brukar säga att vi är födda i fel sekel. Vi skulle ha levt i slutet på 60-talet, säger Josefina Ekholm Berglund som sjunger lead i Children of the Sün.

Det låter som 60-70-tal när man öppnar dörren till den lilla replokalen. En keyboard som för tankarna till Procol Harum, ett gitarrsound som påminner om en tid då Robby Krieger spelade gitarr i The Doors.

Året är inte 1969 och ingen av de åtta bandmedlemmarna i Children of the Sün var ens påtänkta när hundra tusentals musikälskande ungdomar samlades utanför Bethel, New York.

– Vi brukar säga att vi är födda fel sekel. Vi skulle ha levt i slutet på 60-talet. Vi klär oss så, vi lyssnar på den musiken och spelar den musiken, säger Josefina Ekholm Berglund.

Stora idolen

Josefina Ekholm Berglunds röst rycker tag och det känns som att man är med på den där leriga åkern i USA festivalsommaren -69 igen. Det råder inget tvivel om var Josefina och hennes bandmedlemmar hämtat inspirationen från.  

– Mina största inspirationskällor inom sången levde ju på den tiden. Janis Joplin är ju min stora idol.

Rösten som instrument

Vid sin sida har Josefina sin syster Ottilia och Wilma Ås som körar. Tillsammans skapar deras röster ett finstämt men kraftfullt sånginstrument.

– Vi lägger ner mycket tid på harmonierna och på att låta sammansmälta. Vårt sånginstrument glöms aldrig bort utan får en självklar roll i våra låtar, berättar Wilma.

”Vågade inte fråga”

Sökandet efter ett eget hippie-inspirerat sound började i en skolkorridor i Arvika. Några ungdomar satt och jammade på rasterna, ville starta ett soulband. De fick spelningar på skolans musikcafé...

– ...och så visste vi att det gick en gitarrist på gymnasiet. Det var Jacob som spelar med oss nu. Men vi var så nervösa och vågade inte fråga honom om han ville vara med eftersom han var coolhetsfaktorn själv, berättar Josefina och skrattar.

Släpper vinyl

Ida Wahl som spelar bas, Anna Nilsson på piano och Josefina gick i nian när bandet kom till. Nu tre år senare är de åtta ungdomar som spelar i Children of the Sün. Arvika är bandets självklara hemvist även om några har vandrat in ifrån Årjäng, Eda och Kil. 2018 vann bandet riksfinalen i Livekarusellen och i sommar släpptes deras första skiva Flowers. Den släpps förstås, i god 70-tals anda, på vinyl.

– Det funkar så bra med vår genre, det var bara givet, säger Wilma och skrattar.

Och att genren fortfarande lever och efterfrågas märks. Children of the Sün debutplatta säljer faktiskt som bäst i Tyskland och Storbritanien.

In 1969 Jimi Hendrix, Joe Cocker, Janis Joplin and many others played the legendary Woodstock Festival. No one since has managed to reincarnate the feeling of nature, soul and rock music, that was on that magical field north of New York, since. Until now.

Band members:

Josefina Ekholm Berglund

Ottilia Ekholm Berglund

Wilma Ås

Jacob Hellenrud

Ida Wahl

Anna Nilsson

Christoffer Eriksson

Sara Berkesi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer