Förskoleklassen på Östra skolan tillsammans med polisen. Foto: SVT

Hittade 40.000 i skogen – nu får eleverna pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Förskoleklassen på Östra skolan I Sunne hittade 40.000 kronor i en glasburk på en skogsutflykt i höstas. De lämnade pengarna till polisen men ingen har velat kännas vid dem. Nu får klassen behålla dem och idag var polisen på besök i klassrummet.

Det var förväntansfullt i klassrummet hos förskoleklassen på Östra skolan i Sunne när polisen idag skulle lämna över pengarna till klassen. Efter de sedvanliga frågorna till poliserna om deras walkie-talkies och uniformer och vad de har pistolerna till, så lämnas pengarna över och hamnar efter en stund hos Erik Haaster och Viggo Lind som sätter på golvet med pengabunten mellan sig:

– Jag har aldrig sett så mycket pengar i hela mitt liv, säger Erik.

Klaskompisarna Erik och Viggo inspekterar pengarna.

Av de 40.000 kronorna som klassen hittade var cirka 10.000 norska kronor och det var dem som polisen hade med sig till klassen idag. De måste växlas in av skolans rektor innan de kan sättas in på barnens klasskonto tillsammans med de andra 30.000 kronorna.

Fann pengar och kniv

Chelina Karlsson Örnborg hittade burken när letade efter harsyra på skogsutflykten. Men när hon letade runt ett träd så var det något som fick henne att stanna upp.

– Jag grävde där och då hittade jag någonting. Jag vill inte öppna den så jag gick till fröken

Det var en glasburk som legat dold i en gropen och väl framme vid fröken öppnade de locket:

– Det fanns pengar där, en kniv och en lapp, säger Chelina Karlsson Örnborg.

Chelina Karlsson Örnborg som var den som hittade burken på utflykten. Foto: SVT

Barnen hittade pengarna i september. Polisen har sedan dess försökt hitta en ägare till dem. Enligt hittegodslagen så tillfaller det som hittats, upphittaren efter tre månader om ägaren inte har hittats.

– Det är inte så lätt med pengar. Det går inte att sätta upp en lapp på ICA. Det är många som skulle anmäla att pengarna är deras, säger Marie Eriksson, förundersökningsledare vid polisen.

Norska sedlar

Att leta efter fingeravtryck är inte heller något alternativ eftersom det är många som kan ha hållit i pengarna. Polisen har undersökt om det har försvunnit några pengar vid inbrott både i närheten av Sunne och eftersom en fjärdedel av pengarna bestod av norska sedlar, så har man även letat efter inbrott i Norge där pengarna kan komma ifrån.

– Men vi har inte hittat något, säger Marie Eriksson.

Några andra spekulationer om var pengarna kan komma ifrån vill polisen inte göra:

– Jag tror vi får nöja oss med att vi aldrig kommer att få veta var de här pengarna kommer ifrån.

Lönar sig att vara ärlig

För polisassistent Carola Löfvenholm var det ingen vanlig dag på jobbet idag när hon var den som lämnade över hittepengarna. Något liknande har hon aldrig varit med om tidigare:

Barnen fick besök av polisen som lämnade över pengarna.

– Det är roligt. Det är bra att det lönar sig att vara ärlig. Bra för barnen och vi får hoppas att de får nytta av pengarna.

Och det finns redan planer för vad de ska göra för pengarna. Pengarna sätts i en fond som klassen ska använda under hela sin lågstadietid. 

– Pengarna ska givetvis gå till barnen och följa deras klass. De kommer att få vara med och bestämma vad pengarna ska gå till, säger Lotta Löwenthal Gerdin, förskollärare.

Den första utflykten är tänkt till våren:

– Om vi åker till en bondgård kommer vi att se på en massa djur men om vi åker på tågresa så vet jag inte vad vi ska göra, säger Anna Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.