Till vänster syns den vanliga fästingarten Ixodes ricinus. Den nya jättefästingen, Hyalomma, syns till höger. Foto: TT/Statens veterinärmedicinska anstalt

Hittar du en konstig fästing – skicka in den!

Uppdaterad
Publicerad

För att ta reda på hur klimatförändringarna påverkar fästingarnas utbredning startar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) nu en insamling av fästingar.

Den som hittar en fästing med en ovanlig färg eller form uppmanas att spara fästingen i frysen och att ta ett foto av den och skicka in det till SVA.  Om det visar sig vara en ovanlig fästing ska man i ett senare skede även skicka in själva fästingen.

Det man ska titta efter är om fästingen är ovanligt stor eller liten och om den har en annorlunda färg eller ett annorlunda mönster.

Insamlingen vänder sig till personer i hela Sverige och pågår till den 31 maj.  De fästingar som skickas in kommer att artbestämmas och man kommer också att analysera vilka smittämnen de kan bära på.

En liknande insamling gjordes under 2018 och då hittades två, för Sverige, nya fästingarter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.