Arkivbild. Foto: SVT

Hög tid att besikta A-traktorn

Publicerad

Nu börjar det bli dags att tänka på att boka tid för besiktning för den som har en A-traktor. Det finns cirka 13.000 stycken registrerade A-traktorer i Sverige och den som inte besiktar sitt fordon före den 20 maj får lämna åket i garaget.

Tidigare har det inte funnits något besiktningskrav på A-traktorer. Men från och med den 20 maj 2018, ska en A-traktor besiktas senast fyra år efter att den först registrerades, och sedan vartannat år.

– Det är för att det har hänt så mycket olyckor, säger Morgan Isacsson, ansvarig för kontrollbesiktning på Bilprovningen.

Från den 1 januari i år kan A-traktorägare boka en tid på en besiktningsstation, men hittills har det inte varit någon rusning. På Bilprovningen skickar de ut inbjudan till ägare av A-traktorer nästa vecka.

”Snällhetsfaktor”

Kontrollen går till på samma sätt som när man besiktar en personbil. Bland annat ser man över bromsar, styrning, hjulupphängning och rostskador. Sannolikt kommer processen ta längre tid för A-traktorer eftersom man även kontrollerar hur snabbt den kan köras. Men Bilprovningen kommer inte att underkänna de A-traktorer som kommer upp i 31 kilometer i timmen.

– Vi har en viss snällhetsfaktor när det gäller besiktning. Men går de fortare än 35 kilometer i timmen kommer de att åka dit.

Dyrt att besikta fortkörande A-traktorer

Morgan Isacsson rekommenderar att inte besikta A-traktorn om man vet att den går snabbare än 30 kilometer i timmen. Det kan nämligen bli kostsamt.

– Om vi ser att de har manipulerat A-traktorn så att den kan köras snabbare blir det ingen vanlig ombesiktning på fordonet eftersom det inte längre är en A-traktor.

Istället måste fordonet registreringsbesiktas igen, och det kostar ägaren 2.000 kronor.

Betyder det här att A-traktorer kommer hålla sig till 30 kilometer i timmen efter den 20 maj?

– Vad de gör med sina A-traktorer efter besiktningen är en polissak. Vi vet att polisen har hittat några som går snabbare än 30. Jag tror knappt att de har hittat någon som går i 30, däremot, säger Morgan Isacsson.

Fakta

Läs mer om säkerhetskontrollen på Trafikverkets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.