Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattennivåerna i Glafsfjorden och Byälven är än så länge hanterbara, men det kan enligt räddningstjänsten svänga fort. Foto: Håkan Wikström/SVT

Höga vattenflöden i Byälven

Publicerad

Det står och väger. Vattennivåerna i Glafsfjorden och Byälven är höga och hanterbara – i nuläget. Men det kan svänga fort.

– Vi har en del lågtryck på väg in, och vad som händer med dem vet vi inte riktigt, säger Räddningschefen Mattias Larsson.

Fortfarande är det en bit kvar till de nivåerna i Glafsfjorden som orsakade översvämningsskador längs Byälven 2020. Då nådde nivåerna som högst 48,9 meter över havsnivån. Nu ligger nivån på cirka 47 meter.

– Det är några decimeter kvar innan vi behöver sätta igång och bygga barriärer, säger Mattias Larsson, räddningschef för Räddningstjänsten i Arvika, Säffle och Eda.

Brygga under vatten

Nivåerna som råder nu har redan börjat ställa till problem. Vid småbåtshamnen i Nysäter ligger en brygga under vatten, och längs väg 175 ligger åkermark under vatten. Men än har konsekvenserna av att man öppnade översvämningsskyddet i Arvika inte märkts fullt ut i Säffle än.

– Det påverkar dagvatten, jordbruksmark och bryggkonstruktioner. Men vi har inte nått kulmen än, säger Mattias Larsson.

I inslaget berättar Mattias Larsson mer om vad han hoppas ska hända de närmaste veckorna för att läget inte ska förvärras längs Byälven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.