Peter Sundin, handläggare på Brottsförebyggande Centrum i Värmland till vänster och fastigheten i Deje där den högerextrema grupperingen Hammerskins håller till till höger. Foto: SVT

Högerextrem gruppering har fått fäste i Deje

Uppdaterad
Publicerad

Högerextrema grupper är fortsatt det största hotet mot demokratin i Värmland. Det konstaterar Brottsförebyggande Centrum i Värmland sin rapport för 2018. Framför allt oroas man över utvecklingen i Deje.

Sedan ungefär ett år tillbaka huserar den högerextrema gruppen Hammerskins i ett hus i Deje. Även andra högerextrema organisationer som Nordiska Motståndsrörelsen nyttjar loklen.

– Det är väldigt oroväckande. Det här blir ett nav i vit maktrörelsen i mellansverige. Det är väldigt få platser i Sverige där nazister besitter lokaler och Deje är en av de här platserna, säger Peter Sundin, handläggare på Brottsförebyggande Centrum i Värmland.

Inga IS krigare

Enligt Brottsförebyggande rådets rapport är det fortsatt de högerextrema grupperna som är det största hotet mot demokratin i Värmland. Några uppsatta klistermärken är den enda registrerade aktiviteten från den autonoma vänstern och några återvändande IS krigare väntar man inte.

– Vi har inga kända fall på IS-resenärer från Värmland. Det finns inte härifrån, säger Peter Sundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.