Foto: SVT

Högt tryck på juristprogrammet – bara två av 100 kom in

Uppdaterad
Publicerad

Det nystartade juristprogrammet vid Karlstads universitet är utan tvekan höstens mest populära utbildning. Förra veckan fick 90 av de 4029 som sökt till utbildningen det slutgiltiga beskedet om att de antagits till programmet.

Förra veckan publicerade UHR, Universitets- och högskolerådet, det sista antagningsbeskedet till landets universitet och högskolor. Men redan innan stod det klart att det nystartade juristprogrammet var det som flest sökt till när ansökningstiden gick ut i våras. 4029 personer hade sökt.

LÄS MER: Nu kan juristexamen tas på Karlstads universitet

– Det är väldigt roligt att juristprogrammet är så populärt, säger Helena Pallin som är enhetschef för antagningen till Karlstads universitet.

Flera orsaker

Totalt har 1095 personer valt att behålla sin reservplats till utbildningen, som har totalt 90 platser. För att komma in krävdes antingen att man hade skrivit minst 1,25 på högskoleprovet eller hade högsta betyg i i stort sett alla ämnen.

Helena Pallin menar att det finns flera anledningar till att utbildningen är så populär.

– Dels är det ju inte så många lärosäten som ger juristutbildningar och många av de som vill blir jurister söker alla utbildningar som finns. Sedan brukar det vara så att när en ny utbildning startar så söker många den för att se om de har större chanser där än på någon annan utbildning.

LÄS MER: Många vill gå juristprogrammet

Förutom det nystartade juristprogrammet är också civilekonom-, psykolog- och socionomprogrammen bland de mest populära.

Färre antagna

För fjärde året i rad minskar också antalet utbildningsplatser på Karlstads universitet. På fyra år har universitetet minskat platserna med över 500 stycken.

– Vi får ju en summa pengar från staten och bestämmer utefter den summan hur vi ska fördela utbildningsplatserna. Tidigare år har vi haft ganska stora satsningar där vi fått extra medel för olika utbildningar, just nu har vi inte exakt lika mycket pengar, förklarar Helena Pallin.

HT2017: 10.713 st

HT2016: 10.906 st

HT2015: 11.220 st

HT2014: 11.257 st

Källa: Universitets- och högskolerådet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.