Tankning av flygbränsle. Foto: SVT

Högtflygande planer på vämländskt bioflygbränsle

Uppdaterad
Publicerad

Karlstadsföretaget Bioshare hoppas att inom några år kunna starta produktion av bioflygbränsle gjort på värmländskt skogsavfall.
– Vi är förhoppningsfulla. Det är ett spår vi verkligen tror på, säger bolagets vd Christer Gustavsson.

Det är tillsammans med Karlstads Energi som utvecklingsprojektet drivs och det är på Heden och i Karlstads Energis lokaler som verksamheten ska bedrivas om planerna blir verklighet.

– Hållbarhet är ju ett ledord för oss och det är jätteintressant att vara med och titta på hur man kan utveckla framtidens flygbränsle kring den infrastruktur vi har här, säger Erik Kornfeld, vd vid Karlstad Energi.

Brist på biobränsle

SVT har i flera inslag berättat om bristen på bioflygbränsle som bland annat inneburit att det vid Karlstad Airport inte tankats biobränsle alls i år.

Om satsningen på Heden går i lås handlar det om produktion av cirka 20 000 kubikmeter biobränsle per år i Karlstad. Och det är ungefär tio procent av hela det svenska inrikesflygets hela behov av flygbränsle.

Fyra gånger så dyrt

Idag är bioflygbränslet nästan fyra gånger högre än traditionellt flygbränsle. Enligt Christer Gustavsson skulle den idé som han och projektet arbetar med sänka priset för biobränsle.

Maria Hollander, vd för företagsklustret Paper Province säger att det stärker Värmland om biobränsleproduktionen blir av.

– Det betyder jättemycket för vår region och visar att vi är i framkant och driver utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer