Ebba Olsson är marinbiologen som odlar alger i den gamla forskningsstationen i Brunsberg. Foto: SVT

Ebba Olsson är Värmlands första algbonde – odlar algen spirulina i Brunsberg

Publicerad

I Brunsberg finns Värmlands enda algbonde. Vid den gamla forskningsstationen odlas numera livsmedlet spirulina i stora bassänger.

– Här hittade jag perfekta förutsättningar. Dels är det lagom stort, dels ligger det i en fantastisk naturmiljö, säger algbonden Ebba Olsson.

Det bubblar i växthusen i Brunsberg. I stora bassänger växer blågröna mikroalger. Ebba Olsson, marinbiolog och miljö- och hälsoskyddsinspektör från Helsingborg, köpte anläggningen för ett par år sedan och driver nu en algodling här.

Men hennes intresse väcktes långt tidigare – för cirka femton år sedan.

– Jag började läsa till marinbiolog på Lunds Universitet och under den perioden blev jag mer och mer intresserad av hur man kan odla mat i vatten, säger Ebba Olsson.

Började i lägenheten – siktar nu på två ton per säsong

För några år sedan började hon odla på försök hemma i sin lägenhet i Eksjö och nu har det vuxit till ett helt företag i värmländska Brunsberg. Efter en testperiod i mindre bassänger fjol har de i sommar odlat i större omfattning.

Vattnet i bassängerna värms upp av solen och när det är dags att skörda silas vattnet genom en duk. Sedan skrapas de proteinrika algerna, eller spirulinan – som då är som en lös gröt i konsistensen – av duken och pressas så att vätskan försvinner. Därefter förpackas de och säljs färska eller torkade.

– Vi är hittills uppe i drygt 400 kilo, så det är en bit kvar till vårt mål men vi är ju pionjärer i Skandinavien som odlar den här arten så långt norrut och det handlar väldigt mycket om problemlösning, säger Ebba Olsson.

Vattnet i bassängerna värms upp av solen och när det är dags att skörda silas vattnet genom en duk. Sedan skrapas algerna av duken och pressas så att vätskan försvinner. Foto: SVT

Målet är en produktion på ett och ett halvt till två ton per säsong, men dit når de inte i år eftersom solen delvis lyst med sin frånvaro.

– Det har ju varit en ganska kall sommar, och framförallt har det varit en oerhörd kall september och när temperaturen i vattnet sjunker till under 25 grader och ned mot 20 grader, då stannar nästan tillväxten upp, förklarar Ebba Olsson.

Årets sommar var lite för kall för att odlingen verkligen skulle ta fart – och nu funderar Ebba Olsson kring alternativa uppvärmningsmetoder. Foto: SVT

För att minska sitt väderberoende och kunna producera under en större del av året framöver finns tankar om hur bassängerna kan värmas upp på andra sätt än med solens hjälp. I höst tänker de testa uppvärmning med pellets, men de sneglar även utomlands där det finns verksamheter som använder värme från komposter eller gödselstackar.

Viktigt med hållbar produktion

För Ebba Olsson är det viktigt att produktionen är hållbar och hon vill gärna använda resurser som redan finns – som överskottsvärme:

– Överskottsvärme finns ju på många industrier och det kan man kombinera med olika former av odling. Till och med jätteräkor kan man odla med hjälp av överskottsvärme istället för att importera från andra sidan jorden och från platser där man fiskar på ett sätt som förstör naturmiljön, säger Ebba Olsson.

Så det kanske blir räkodling i Brunsberg så småningom då?

– Man vet aldrig, säger Ebba Olsson och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.